Evropa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda

Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu (EPA)
Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu (EPA)

Evropa, a posebno Njemačka, kritizirale su američko izglasavanje sankcija za ruski plinovod Sjeverni tok 2, koji zagovornici smatraju strateškim za opskrbu, ali je kritiziran zbog jačanja utjecaja Moskve.

“Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj kompaniji EU-a koja se bavi legitimnom aktivnosti”, rekao je u četvrtak evropski povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Njemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog plina, dodala je ekonomskim argumentima i liniju političke odbrane, prenosi Hina.

“Odluke o evropskoj energetskoj politici se donose u Evropi, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama. Načelno odbacujemo intervencije i vanjske sankcije koje imaju izvan teritorijalne učinke”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Hieko Maas.

Ministarstvo ekonomije je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

‘Divlji zapad’

Carsten Schneider, dužnosnik socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u vladi bio je još direktniji i rekao da su se “Sjedinjene Američke Države sada vratile na Divlji zapad, gdje se primjenjuje jedino pravo jačega”.

Konzervativni zastupnik Joachim Pfeiffer je rekao da se radi o “neprijateljskom potezu”.

Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu. To je razbjesnilo Sjedinjene Američke Države koje mjesecima prijete Evropi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje zabrinute ruskim aspiracijama u Evropi.

Te zemlje drže da će završetak tog plinovoda povećati ovisnost Evropljana o ruskom plinu, što će pojačati utjecaj Moskve i oslabiti onaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki dio ruskog plina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO