Turska: Američki zakon o sankcijama je nepoštivanje naših suverenih odluka

Senat je usvojio zakon kojim se nameću sankcije Turskoj zbog operacije Izvor mira' i sistema S-400 (EPA)
Senat je usvojio zakon kojim se nameću sankcije Turskoj zbog operacije Izvor mira' i sistema S-400 (EPA)

Turska je u četvrtak osudila donošenje zakona o američkim sankcijama protiv Turske, tvrdeći da se radi o nepoštivanju njenih suverenih odluka.

Komitet za vanjske odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je izglasao zakon o odbrani kojim se poziva na sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog proturaketnog sistema S-400.

“Najnoviji pokušaji zabilježeni u oba doma američkog Kongresa, a koje su, također, podržali neki krugovi protiv Turske, predstavljaju novi incident nepoštivanja naših suverenih odluka o našoj nacionalnoj sigurnosti#, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju se dodaje da su svjesni da je Komitet za vanjske odnose Senata usvojio zakon kojim se nameću sankcije Turskoj zbog operacije “Izvor mira” i ruskog sistema S-400, prenosi Anadolija.

‘Ugroženi zajednički ciljevi’

Ministarstvo je pozvalo američki Kongres da zauzme konstruktivan stav prema razvoju tursko-američkih odnosa, kako ne bi bili “ugroženi zajednički ciljevi dvije zemlje”.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike SAD-a, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Zvanični Washington tvrdio je da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska, s druge strane, tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike.

Izvor: Agencija


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO