Thomas Friedman: Opozovite Trumpa, spasite Ameriku

Friedman: 'Ako Kongres odustane od opoziva Trumpa uza sve što je učinio, može se reći da je onda predsjednik iznad zakona' (EPA)
Friedman: 'Ako Kongres odustane od opoziva Trumpa uza sve što je učinio, može se reći da je onda predsjednik iznad zakona' (EPA)

Najvažnija stvar koju Kongres treba učiniti, osim objave rata, jest da opozove američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi demokratija naše države opstala, izjavio je kolumnista Thomas Friedman. 

U svom tekstu u The New York Timesu pojašnjava kako je vjerovao da američki predsjednik treba biti smijenjen javnim glasanjem.

Međutim, kad je čuo kako Trumpove pristalice kažu da istraga koju provodi Kongres s ciljem da opozove predsjednika krši volju naroda, nije mogao, a da se ne zapita: zar ono što je Trump učinio u Ukrajini nije kršenje volje američkog naroda?

Zar Trump nije podređivao volju naroda kujući zavjeru da iskoristi novac američkih poreznih obveznika da nokautira svog najmoćnijeg suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima Joea Bidena umjesto da pusti narod da o tome odluči?

Dodao je da su osnivači Amerike željeli sačuvati pravo naroda da smijeni predsjednika jer su shvatili da bi se mogle dogoditi situacije u kojima bi uklanjanje predsjednika moglo biti neophodno kako bi se zaštitio i sačuvao sam okvir za provođenje slobodnih i poštenih izbora. Taj okvir su Ustav i vladavina zakona, a Amerika trenutno prolazi kroz jednu od takvih situacija.

Politički haos

Ako kažemo, kao što to čine republikanci, da ono što je Trump učinio s ciljem da okrene izbore u svoju korist nije zločin zbog kojeg bi trebao biti opozvan, to je onda u direktnoj suprotnosti s onim što su osnivači napisali u Ustavu, kazao je. Također postavlja pitanje: “Možete li zamisliti koliko novca kandidati mogu prikupiti iz Saudijske Arabije ili Kine da usmjere predstojeće izbore u svoju korist? Ili, koliko se kibernetičkih ratnika može angažirati iz Rusije ili Irana za širenje lažnih vijesti, gušenje glasanje i raspirivanje bijesa?”

“Integritet naših izbora”, kaže Friedman, “bio bi ugrožen, a Amerika više nikad ne bi imala legitimnog predsjednika. To bi bio recept za trajni politički haos, jer se neće poštivati nikakav autoritet bilo kojeg budućeg predsjednika ako budu birani na osnovu stranog uplitanja.”

Putinov sarkazam

Friedman kaže da zamišlja ruskog predsjednika Vladimira Putina kako danas govori sebi: “Ne mogu vjerovati koliko sam sretan! Ne samo da Trump ponavlja teorije zavjere koje sam pokrenuo nego i cijela Republikanska stranka, i to besplatno! Ko bi ikad pomislio da će Amerikanci tako lako prodati svoj Ustav? To dokazuje moj stav: Amerika se ne razlikuje od Rusije, zato me poštedite predavanja.”

Ako Kongres učini ono što republikanci zahtijevaju, a to je da se odustane od opoziva Trumpa, nakon što je odbio predati bilo koji dokument koji je Kongres tražio i spriječio sve svoje ključne pomoćnike upućene u događanja da svjedoče, može se reći da je onda predsjednik iznad zakona, istakao je. To znači da u Americi više ne postoje tri jednake grane vlasti i da nema podjele vlasti. Američki predsjednik onda nije ništa drugo nego kralj sa svojim širokim ovlastima, a Amerika o kojoj se učilo na časovima historije i kojoj se ostatak svijeta dugo divio kao bastionu demokratije i pravde više neće postojati.

Ekonomija i podrška

Unatoč tome, kaže Friedman, rezultati anketa obično pokazuju da se stopa podrške predsjedniku povisuje kada se ekonomija poboljša. Međutim, u Americi se sada ekonomija popravlja, a podrška javnosti Trumpu smanjuje, te je naveo da je predsjednik prošlog petka tvitao: “Berze bilježe rekordne brojeve. To je ekonomija, glupane!”

Autor teksta na taj Trumpov tvit odgovara riječima: “Da, to je ekonomija, glupane – ako nemate predsjednika koji krši zakletvu i štiti Ustav. No, ako pogledate rezultate anketa danas zajedno s brojkama koje govore o popravljanju ekonomije, znat ćete da vam Amerikanci poručuju: ‘To je Ustav, glupane!’ Za razliku od Vas, g. Trumpe, neke stvari cijenimo više od novca.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO