Šta kriju emiratske tajne jedinice za nadzor

UAE je tokom špijunskih operacija ciljao demonstrante i druge koji su kritizirali režime, aktiviste i branitelje ljudskih prava (EPA)
UAE je tokom špijunskih operacija ciljao demonstrante i druge koji su kritizirali režime, aktiviste i branitelje ljudskih prava (EPA)

Agencija Reuters otkriva da su bivši zaposlenici američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) pomogli Ujedinjenim Arapskim Emiratima u izgradnji programa za cyber špijunažu preko kojeg su vršili nadgledanje država, zvaničnika, aktivista i medija.

Novinari britanske agencije su pregledali više od 10.000 programskih dokumenata emiratske tajne špijunske jedinice, poznate pod akronimom DREAD, nakon čega je dobila kodno ime “Project Raven”.

Richard Clarke, bivši koordinator za nacionalnu sigurnost i borbu protiv terorizma u Sjedinjenim Američkim Državama, pomogao je UAE-u da izgradi tajnu jedinicu, koja je rad počela 2008. godine pod nazivom “Odjel za razvoj, eksploataciju i istraživanje” s ciljevima i praktičnim planovima, navodi Reuters.

Agencija dodaje da je intervjuirala desetke ugovarača poslova, bivše obavještajne agente i vladine zaposlenike, koji su upoznati s dokumentima o projektu koji je Clark vodio od 2008. godine i upućeni u njegove planove i ciljeve.

U izvještaju se navodi da je Clark iskoristio svoje bliske odnose s vladarima UAE-a i da je, zahvaljujući iskustvima koja je stekao tokom obavljanja funkcije visokog zvaničnika, uspio potpisati brojne ugovore o sigurnosnim savjetovanjima u UAE-u.

Katarani na meti špijunske jedinice

Jedan od njih je i pomoć u izgradnji tajne špijunske jedinice u neiskorištenom aerodromskom objektu u Abu Dabiju.

Dokumenti otkrivaju da je Abu Dabi intenzivirao svoje špijunske operacije pokretanjem Arapskog proljeća, ciljajući demonstrante i druge koji su kritizirali režime, kao i aktiviste i branitelje ljudskih prava.

Agencija je potvrdila da su se na meti špijunske jedinice Emirata 2014. godine našle stotine katarskih zvaničnika, kao i da je program u to vrijeme povećao operacije infiltracije u rivalske strane vlade na Bliskom istoku, poput Irana i Katara, jer se fokus programa pomaknuo s antiterorizma na špijunažu protiv geopolitičkih neprijatelja, pokazuju dokumenti.

Reuters, također, navodi da su bivši službenici američke NSA, uz pomoć Emirata, izvodili napade na računare katarskih i drugih zvaničnika Svjetske nogometne federacije (FIFA) nakon što je Doha dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, u nadi da će pribaviti informacije koje će naštetiti pravu Katara da bude domaćin Mundijala.

Dodaje da je 2017. godine špijunska jedinica Emirata razvila novo sredstvo kako bi se na daljinu prodrlo u mobilne telefonske uređaje medijskih ličnosti i rivalskih čelnika, među kojima i katarskog emira.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO