SAD upozorio Pjongjang zbog novih nuklearnih i raketnih proba

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un riskira da izgubi 'sve' (EPA)
Američki predsjednik Donald Trump je upozorio kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un riskira da izgubi 'sve' (EPA)

Sjedinjene Američke Države upozorile su Sjevernu Koreju da ne izvodi nove nuklearne i probe s interkontinentalnim balističkim projektilima, tokom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji je organizirao Washington.

“Nastavak proba s balističkim projektilima je krajnje kontraproduktivan”, istaknula je američka ambasadorica pri UN-u Kelly Craft, pozivajući Pyongyang da pristupi pregovorima sa SAD-om, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U protivnom, “svi u Vijeću sigurnosti UN-a moramo biti spremni da reagiramo”, dodala je, spomenuvši mogućnost novih međunarodnih sankcija.

Najavljen ‘božićni poklon’

Sjedinjene Američke Države su zatražile sastanak 15-članog Vijeća sigurnosti dok u međunarodnoj zajednici raste zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti nuklearna testiranja i testiranja projektila dugog dometa, suspendiranih od 2017. godine, jer su pregovori o denuklearizaciji između Pyongyanga i Washingtona u zastoju.

Sjeverna Koreja je nedavno najavila “Božićni poklon” ako Amerikanci do kraja godine ne promijene pristup i ako se status quo nastavi.

Nakon niza lansiranja projektila kratkog i srednjeg dometa zadnjih mjeseci, Sjeverna Koreja je u nedjelju otkrila da je izvela tajni i “veoma važan test” u svojoj bazi za lansiranje satelita, koji bi trebao izmijeniti “strateški položaj” te izolirane istočnoazijske zemlje.

SAD se i dalje zauzima za mirno rješenje i “spreman je prilagoditi se u tom pristupu”, istaknula je Craft.

“Ne možemo djelovati sami, Sjeverna Koreja mora donijeti tešku, ali hrabru odluku i sarađivati s nama”, rekla je ona.

“Nuklearna ispitivanja i [interkontinentalni balistički] projektili neće Sjevernoj Koreji donijeti veću sigurnost”, zaključila je Craft.

Trump: Kim riskira ‘sve’

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su u zastoju jer Washington traži da se Pjongjang odrekne svog atomskog arsenala, dok Sjeverna Koreja traži progresivan pristup, koji uključuje brzo ukidanje barem dijela međunarodnih sankcija koje pritišću njenu ekonomiju.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un riskira da izgubi “sve” ako nastavi neprijateljstva i da se Sjeverna Koreja mora denuklearizirati.

Trump i Kim su se susreli tri puta od maja 2018. godine, ali nije postignut napredak prema postizanju dogovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO