SAD pooštrava sankcije Iranu i pojašnjava stav o vojnoj opciji

Američko Ministarstvo finansija saopćilo je da uvodi nove sankcije i aviokompaniji Mahan Air (EPA)
Američko Ministarstvo finansija saopćilo je da uvodi nove sankcije i aviokompaniji Mahan Air (EPA)

Washington je najavio da uvodi nove sankcije Iranu, rekavši u isto vrijeme da vojna akcija protiv Teherana treba biti posljednja opcija.

Američko Ministarstvo finansija saopćilo je u utorak da uvodi nove sankcije Iranu, protiv najveće brodarske kompanije te zemlje, koju optužuje za krijumčarenje smrtonosne pomoći iz Irana u Jemen, te privatne aviokompanije Mahan Air.

Ministarstvo je, također, uvelo sankcije trima prodajnim agentima Mahan Aira, čija su sjedišta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Hong Kongu, zbog uloge koju ta aviokompanija ima u širenju oružja za masovno uništenje.

Ministarstvo finansija SAD-a ističe u saopćenju da je State Department uveo sankcije Mahan Airu u utorak, u skladu s uredbom koja cilja osumnjičene za širenje oružja za masovno uništenje i njihove podržavaoce.

Ostaje maksimalni pritisak na Teheran

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je da je Mahan Air obuhvaćen sankcijama zbog transporta iranskog oružja u Jemen.

Dodao je da sankcije koje je Washington nametnuo Iranu nisu usmjerene protiv iranskog naroda nego protiv režima sve dok se on ne obaveže da će se ponašati kao “predstavnik normalne zemlje”.

Osvrćući se na uvođenje dodatnih sankcija, Pompeo je kazao da će njegova zemlja i dalje vršiti maksimalni pritisak na Iran.

Vezano za razmjenu zarobljenika s Iranom, američki državni sekretar izjavio je da njegova administracija ulaže sve napore kako bi američke državljane dovela u njihovu zemlju, napomenuvši da u Iranu još ima američkih zatvorenika.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagos saopćila je da se politika maksimalnog pritiska Washingtona na Teheran nastavlja uprkos razmjeni zatvorenika.

Za Al Jazeeru je izjavila da takvi potezi imaju za cilj potaći Iran da se ponaša kao normalna država.

Iran je prije nekoliko dana pustio na slobodu Amerikanca kineskog porijekla u zamjenu za to da Sjedinjene Američke Države puste na slobodu iranskog naučnika koji je bio u pritvoru više od 14 mjeseci.

General: Vojna opcija je posljednja

General Mark Miley, načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD-a, izjavio je da upotreba vojne sile protiv Irana treba biti posljednji izbor Washingtona, a ne prvi.

U izjavama u utorak dodao je da je pokazivanje suzdržanosti zasad primjeren odgovor Iranu.

Prije nekoliko mjeseci, nakon što su iranske snage oborile američku bespilotnu letjelicu, izgledalo je da su Iran i Sjedinjene Američke Države na ivici vojnog sukoba.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je u posljednjem trenutku odustao od vojnog napada na Iran, kao odgovor na iransko obaranje američke bespilotne letjelice i napade na tankere i teretne brodove.

Iran je optužen da je umiješan u te incidente uprkos snažnom demantiranju te zemlje.

U Teheranu je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će njegova zemlja upotrijebiti sva sredstva, uključujući pregovore i dijalog, kako bi se suprotstavila američkim sankcijama.

Hapšenje istraživača Soleimanija

Rouhani je tokom sedmičnog sastanka kabineta u srijedu dodao da je Teheran u stanju spriječiti američke zavjere.

S druge strane, Iran je upozorio svoje državljane, posebno elitu i naučnike, da ne putuju u SAD kako bi učestvovali na naučnim konferencijama.

U izjavi iranskog Ministarstva vanjskih poslova piše da američke vlasti koriste prazne političke i sigurnosne izgovore za zadržavanje Iranaca na duži period u nehumanim uvjetima.

U izjavi se navodi i slučaj iranskog istraživača Massouda Soleimanija, koji je zadržan po dolasku na aerodrom u Chicagu.

Massoud je bio zatvoren 14 mjeseci pod optužbom za kršenje sankcija, a oslobođen je prije nekoliko dana u razmjeni zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO