Pentagon testirao balističku raketu

U saopćenju Pentagona navodi se kako se test obavio iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji (Reuters)
U saopćenju Pentagona navodi se kako se test obavio iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji (Reuters)

Pentagon je u četvrtak testirao konvencionalno konfiguriranu balističku raketu koja je zabranjena Sporazumom o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa (INF), prenosi agencija Fena.

Sjedinjene Američke Države formalno su se povukle u augustu iz tog sporazuma, potpisanog 1987. godine sa Rusijom, nakon što su kazale da Moskva krši sporazum, što je Kremlj odbacio, podsjeća Reuters.

Sporazum, o kojem je pregovarao tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski vođa Mihail Gorbačov, zabranjuje projektile na kopnu sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.

Ocjenjivanje testiranja

U saopćenju Pentagona navodi se kako se test obavio iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji.

„Trenutno smo u fazi ocjenjivanja rezultat testiranja“, navodi se u saopćenju.

To je bilo drugo testiranje Pentagona, dodaju agencije, te kako je u avgustu testirana krstareću raketu s dometom većim od 500 kilometara.

Zvanična Moskva negira da je prekršila sporazum i optužila je Washington za kršenje, navode koje je SAD odbacio. Zbog toga su tenzije pojačanje između SAD i Rusije. Stručnjaci vjeruju da bi kolaps spomenutog sporazuma mogao narušiti druge sporazume o kontroli oružja i ubrzati „propadanje“ globalnog sistema čiji je cilj blokiranje širenja nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO