Ogranak ISIL-a odgovoran za napad u Nigeru

Glasnogovornik vojske Nigera tvrdi da je u napadu ubijen najmanje 71 vojnik (Reuters)
Glasnogovornik vojske Nigera tvrdi da je u napadu ubijen najmanje 71 vojnik (Reuters)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad na vojni kamp u Nigeru, u blizini granice s Malijem, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Regionalni ogranak te oružane grupe, Zapadna pokrajina Islamske države (ISWAP), u saopćenju je naveo da je u napadu izvedenom u srijedu ubijeno najmanje 100 vojnika i da je mnogo drugih ranjeno.

Reuters podsjeća da je glasnogovornik vojske Nigera prethodno rekao da je u napadu ubijen najmanje 71 vojnik.

Jačanje oružanih grupa

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na bazu u selu Inates u skorije vrijeme, a koji je uslijedio u trenutku kad oružane grupe, povezane s ISIL-om i Al-Kaidom, pokušavaju učvrstiti svoju poziciju u toj zapadnoafričkoj državi.

Agencije podsjećaju da pripadnici tih grupa izvode sve više smrtonosnih napada duž regije Sahel ove godine uprkos tome što su hiljade pripadnika regionalnih i stranih trupa razmještene u tom dijelu kontinenta kako bi im se suprotstavili.

Izvor: Agencije


Povezane

Oružana grupa Boko Haram koristi novu taktiku protiv civila na području jezera Čad. Ujedinjeni narodi bilježe sve češće i brutalnije napade na sela u regiji Difa na jugoistoku Nigera. U martu je ubijeno 88 civila, dok ih je više od 18.000 raseljeno.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO