Moskva odgovara Berlinu protjerivanjem dvojice njemačkih diplomata

Rusija je odgovorila na isti način nakon što je Njemačka prošle sedmice protjerala dvojicu ruskih diplomata (EPA)
Rusija je odgovorila na isti način nakon što je Njemačka prošle sedmice protjerala dvojicu ruskih diplomata (EPA)

Moskva je objavila da će protjerati dvojicu njemačkih diplomata, kao odgovor na odluku Njemačke sa početka decembra da vrati dvojicu zaposlenika ruske ambasade u njihovu zemlju, nakon ubistva jednog Gruzijca čečenskog porijekla u njemačkoj prijestolnici.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak njemačkog ambasadora Gezu Andreasa von Geyra kako bi mu saopćilo da su “dvojica saradnika njemačke ambasade proglašena nepoželjnim osobama i imaju sedam dana da napuste Rusiju”.

Ambasador nije htio dati komentar novinarima nakon izlaska iz ruskog ministarstva, rekavši: “Sve ćete pronaći putem službenih kanala”, prenosi agencija dpa.

Njemačka osudila odluku

Njemačka je osudila oduku Rusije o protjerivanju dvoje nemačkih diplomata.

Ova protjerivanja “šalju lošu poruku i neopravdna su”, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka vlada, kako se dodaje u saopćenju, zadržava pravo da preduzme dalje korake po ovom pitanju u svjetlu istrage koja je u toku.

Bilo je i očekivano da će Rusija odgovoriti na isti način nakon što je Njemačka prošle sedmice protjerala dvojicu ruskih diplomata, zbog optužbi da ruska država stoji iza ubistva 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog porijekla 23. augusta u centralnom berlinskom parku.

‘Protest protiv neutemeljene odluke’

U saopćenju rusko Ministarstvo vanjskih poslova dodaje da Moskva protjeruje njemačke diplomate u znak “protesta protiv neutemeljene odluke” Njemačke da protjera ruske diplomate.

Vjeruje se da se Gruzijac borio na strani čečenskih pobunjenika protiv ruske države, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare ranije ove sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je žrtvu ubistva kao “bandita” uključenog u terorističke napade na civile.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO