Moralesu status izbjeglice u Argentini

Bolivija je zapala u krizu nakon Moralesove pobjede na osporenim izborima 20. oktobra (EPA)
Bolivija je zapala u krizu nakon Moralesove pobjede na osporenim izborima 20. oktobra (EPA)

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales trenutno je u Argentini, gdje je dobio status izbjeglice, potvrdio je šef argentinske diplomatije Felipe Sola, obraćajući se na lokalnoj televizijskoj stanici, prenosi Tanjug.

Morales je prethodno bio u Meksiku, gdje je dobio azil, nakon pada njegove vlade prošlog mjeseca, podsjeća Reuters.

Morales je podnio ostavku na mjesto predsjednika Bolivije poslije masovnih protesta zbog spornih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio.

Samoproglašena predsjednica Bolivije Jeanine Anez potpisala je krajem novembra zakon o održavanju novih predsjedničkih izbora, na kojima bivši predsjednik Morales neće moći učestvovati, izvijestio je tada AP.

Obećala je da će organizirati “pravedne, čiste i transparentne izbore”.

U tom zakonu nije određen datum novih izbora nego će o tome odluku donijeti nova izborna komisija, koja tek treba biti imenovana.

Osporeni izbori

Nacrt zakona prethodno je usvojio bolivijski Senat, a njime se zabranjuje ponovni izbor svakome ko je uzastopno obavljao dva predsjednička mandata.

Prijelazna vlada Bolivije podnijela je tužbu za pobunu i terorizam protiv Moralesa.

Vršilac dužnosti šefa diplomatije Arturo Murillo izjavio je da se optužbe odnose na videosnimak na kojem se, navodno, čuje Morales kako koordinira blokadama tokom uličnih demonstracija u Boliviji.

Murillo je dodao da vlada za Moralesa traži maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Bolivija je zapala u krizu nakon Moralesove pobjede na osporenim izborima 20. oktobra.

Podnio je ostavku 10. novembra, a nakon toga je dobio azil u Meksiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Prelazna vlada Bolivije pokušava što brže uvesti promjene nakon što je Evo Morales bio prisiljen podnijeti ostavku. Nakon godina zahlađenja, odnosi Washingtona i La Paza se poboljšavaju, a Moralesove socijalističke reforme i odluke – poništavaju. Mnogi strahuju da bi mogli izgubiti ono što su stekli dok je bivši predsjednik bio na vlasti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO