Coulibaly osuđen na 30 godina zatvora zbog napada na vojnike

Coulibaly je u pritvoru rekao da mrzi Francusku, policajce, vojnike i Jevreje (EPA)
Coulibaly je u pritvoru rekao da mrzi Francusku, policajce, vojnike i Jevreje (EPA)

Moussa Coulibaly osuđen je u Parizu na 30 godina zatvora zbog pokušaja ubistva trojice vojnika hladnim oružjem u Nici u februaru 2015, manje od mjesec nakon atentata na satirički sedmičnik Charlie Hebdo.

Specijalni žalbeni sud ocijenio je da je “taj 35-godišnjak, koji je godinama radikaliziran, gotovo uopće nije pokazao da žali zbog tog zločina”, prenosi Hina.

Trećeg februara 2015. taj delinkvent iz Mantes-la-Jolieja, u pariskoj regiji, netom izbačen iz Turske, u trgovačkoj ulici u Nici dugim nožem ranio je dvojicu vojnika ispred jevrejskog centra, nakon čega ga je savladao treći vojnik.

Izricanje presude

Coulibaly je u pritvoru rekao da mrzi Francusku, policajce, vojnike i Jevreje.

Po izricanju presude optuženi je ostao hladan kao i na početku procesa.

Sud ga je proglasio odgovornim za pokušaje ubistva, ali i zločinačko terorističko udruživanje jer je pokušao otići u Siriju i pridružiti se grupi Islamska država Irak i Levant, za što je oslobođen jer je “krenuo sam” prije nego što je izručen iz Turske.

Izvor: Agencije


Povezane

Osoba identifikovana kao Moussa Coulibaly nožem je napala tri francuska vojnika koja su čuvala jevrejski kulturni centar u Nici. Dva vojnika zadobila su povrede. Napadač je priveden, ali druge dvije osobe koje su bile uz njega tokom napada pobjegle su s mjesta napada. Motivi i dalje nisu poznati. Više detalja donosi Jacky Rowland.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO