UN: Nema dokaza da je Aramco napadnut oružjem iz Irana

Ogovornost za septembarske napade na postrojenja Aramca preuzeli su jemenski pobunjenici Husi (Arhiva)

Ujedinjeni narodi nisu našli dokaze da su napadi na kompleks saudijske naftne kompanije Aramco izvedeni raketama i bespilotnim letjelicama iz Irana.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres podnio je osmi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o poštivanju Rezolucije 2231 koja se odnosi na sporazum o iranskom nuklearnom programu, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da su eksperti UN-a analizirali olupine i ostatke raketnih projektila kojima su u maju izvedeni napadi na saudijski grad Afif, zatim u junu na aerodrom Abha i u septembru na postrojenja Aramca.

“UN nije mogao potvrditi da su u tim napadima korištena oružja iranske proizvodnje, niti da su ona transferirana oprečno Rezoluciji 2231”, navodi se u Guterresovom izvještaju.

‘Husi nemaju bespilotne letjelice’

Navodeći da UN i dalje prikuplja informacije i vodi istragu, u izvještaju je Guterres naveo da jemenski pobunjenici Husi ne posjeduju bespilotne letjelice kakve su korištene u napadima na Saudijsku Arabiju.

On tvrdi da je riječ o letjelicama “Model V9”, koje su prije tri godine korištene i u Afganistanu, a za koje se ne zna porijeklo.

Anadolija podsjeća da su odgovornost za septembarske napade na postrojenja Aramca preuzeli jemenski pobunjenici Husi, dok su vlasti Saudijske Arabije za napad optužile Iran.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump kaže kako se „čini“ kako Iran stoji iza subotnjih napada dronovima na najveću saudijsku i svjetsku rafineriju nafte, ali kako će čekati konkretne dokaze prije nego što odluči kako će reagirati. Iz Rijada su poručili da su napadi izvršeni iranskim oružjem, što Teheran negira. Odgovornost je preuzeo jemenski pokret Husi, iz […]

Published On 17 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO