SAD suspendirao obuku 300 oficira saudijske ratne avijacije

U SAD-u je trenutno oko 850 saudijskih vojnika na obuci (EPA)
U SAD-u je trenutno oko 850 saudijskih vojnika na obuci (EPA)

Gotovo 300 saudijskih oficira ratne avijacije na obuci “prizemljeno” je u sklopu novih mjera sigurnosti, nakon što je saudijski poručnik pucao te ubio troje ljudi prošle sedmice u američkoj mornaričkoj bazi na Floridi, rekli su američki dužnosnici.

Federalni istražni biro (FBi) je saopćio da američki istražitelji vjeruju da je poručnik saudijskih zračnih snaga Mohamed Saed Alshamrani (21) djelovao sam kad je napao američke kolege u mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi u petak, prije no što ga je usmrtio zamjenik šerifa, prenosi Hina.

“Počinje operativna stanka u ponedjeljak za oficire na obuci saudijske avijacije”, rekla je poručnica Andriana Genualdi, glasnogovornica mornarice.

Prizemljenje u tri vojna objekta

Još jedan američki dužnosnik kazao je da je prizemljenje pomoglo saudijskim oficirima na obuci da se pripreme za slične postupke koji bi se poduzeli kad bi se dogodio takav incident u američkoj eskadrili.

Genualdi je rekla da je prizemljenje uključilo tri različita vojna objekta: mornaričke avijacijske baze Pensacola, Whiting Field i Mayport, Florida.

Dodala je da se ne zna kada će saudijskim oficirima na obuci biti dopušteno ponovno letjeti, ali očekuje se da će se nastava u učionici uskoro nastaviti.

Dodala je se avijacijska obuka nastavlja za studente iz ostalih zemalja.

U SAD-u je trenutno oko 850 saudijskih vojnika na obuci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO