Putin: Na istoku Ukrajine može se dogoditi Srebrenica

Putin: 'Bez garancija samo se može zamisliti šta će se potom događati. Tamo će biti Srebrenica.' (EPA)
Putin: 'Bez garancija samo se može zamisliti šta će se potom događati. Tamo će biti Srebrenica.' (EPA)

Postoji šansa da se ponovi masakr kao u Srebrenici ako se od zvaničnog Kijeva ne dobiju čvrste garancije za događanja i paravojne antivladine snage na istoku Ukrajine u slučaju da Ukrajinci preuzmu kontrolu granice prema Rusiji na tom dijelu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose ruski mediji.

Govoreći o zahtjevima Kijeva u utorak, Putin je kazao da mora postojati apsolutna sigurnost da će ljudi na istoku Ukrajine biti sigurni kad kontrola granice bude prebačena, istakavši da ne postoji institucija amnestije, prenosi Russia Today.

“Dogovorili smo mapu puta 2015. Oni imaju zakon o amnestiji i neke su odluke donesene, ali ništa nije stupilo na snagu”, rekao je Putin predsjedničkom Vijeću za ljudska prava.

“Bez garancija samo se može zamisliti šta će se potom događati. Tamo će biti Srebrenica.”

Pitanje kontrole granice

To upozorenje ruskog čelnika, nastavlja Russia Today, uslijedilo je dan nakon prvog susreta s njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Parizu.

Pomirenje Vlade Ukrajine i snaga samoproglašene Donjecke, odnosno Luganske republike, koje graniče s Rusijom, bilo je primarna tema sastanka.

Mapa puta do mira, prema tzv. Dogovorima iz Minska, podrazumijeva ustavne reforme, amnestiju za pobunjeničke paravojne snage i izbor zastupnika u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi koji će zastupati stanovnike pobunjeničkih regija. Posljednji korak jest dolazak ukrajinskih trupa na granicu, a Kijev navodi da se prvo mora dogoditi preuzimanje granice.

Russia Today podsjeća da je “masakr 1995. u Srebrenici, gradu koji je sada u Bosni i Hercegovini, bio jedan od najužasnijih događaja u krvavim ratovima tokom raspada Jugoslavije”.

“Hiljade dječaka i muškaraca Bošnjaka u tom gradu ubile su jedinice bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je kasnije dobio doživotnu kaznu zatvora za genocid”, dodaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski u Parizu su dogovorili da se do kraja godine u potpunosti obustave sukobi na istoku Ukrajine. Bio je ovo prvi direktni susret novog ukrajinskog predsjednika sa ruskim kolegom. U petogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i separatista koje podržava zvanična Moskva ubijeno je više od 13.000 ljudi.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO