U decembru samit četiri zemlje o situaciji u Siriji

Turska je najavila da njene snage neće napustiti Siriju sve dok su ondje snage drugih zemalja (EPA)

Sastanak na vrhu o Siriji, na kojem će sudjelovati čelnici Turske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, bit će održan početkom decembra, na marginama sastanka NATO-a predviđenog za 3. i 4. decembar blizu Londona.

Vijest o održavanju samita objavilo je tursko Predsjedništvo, prenosi Anadolija.

Taj susret na vrhu, na kojemu će sudjelovati Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel i Boris Johnson, bit će održan u vrijeme povećane napetosti između Turske i Evrope, koja je kritizirala ofanzivu na kurdske snage koju je Ankara povela 9. oktobra na sjeveru Sirije.

Zapad optužuje Ankaru

Erdogan je 21. oktobra optužio zapadne zemlje da su se “svrstale na stranu terorista”, a protiv Turske jer su kritizirale ofanzivu.

Zapad optužuje Ankaru da napadom na kurdsku miliciju – Jedinice narodne zaštite (YPG) slabi borbu sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Erdogan je upozorio da će Turska nastaviti ofanzivu sve dok se YPG potpuno ne povuče sa tog područja.

Dodao je da turske snage neće napustiti Siriju sve dok su ondje snage drugih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi priliv izbjeglica i migranata iz Turske u Grčku, najveći nakon sporazuma Ankare i EU-a o zaustavljanju izbjeglica, probudio je bojazan da će se ponoviti 2015. godina kada je skoro milion izbjeglica prošao kroz Grčku. Prošlog mjeseca prema podacima Frontexa, više od 11 hiljada izbjeglica došlo je istočnom mediteranskom rutom. Zoran Kosanović provjerio je kakva […]

Published On 22 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO