Pritvoreno sedam prodemokratskih poslanika u Hong Kongu

Tokom višemjesečnih demonstracija u Hong Kongu policija je uhapsila već broj ljudi (EPA)

Sedmero prodemokratskih poslanika pritvoreno je u Hong Kongu a pred sudom će se pojaviti u ponedjeljak, saopštila je policija, prenosi BETA vijest AP-a.

Na konferenciji za medije nekoliko poslanika rekli su da njihove kolege čekaju optužbe za opstrukciju lokalne skupštine tokom sastanka održanog 11. maja na kojem je bilo rasprave o Zakonu o izručivanju Kini, što je glavni uzrok višemjesečnih demonstracija.

Očekuje se da će ovaj potez vlasti izazvati dodatan bijes kod demonstranata koji protiv vlade Hong Konga protestuju od juna, ocijenila je agencija AP.

Demonstranti ne odustaju

Iako je Vlada Hong Konga i zvanično povukla nepopularni prijedlog zakona kojim bi se radi suđenja dopustilo izručenje građana Hong Konga Kini, što je bio povod za žestoke višemjesečne proteste, demonstranti se nisi povukli sa ulica, već su demonstracije u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji postale još veće i nasilne.

Demonstranti pozivaju čelnicu Hong Konga Carrie Lam da podnese ostavku, što ona odbija. Lam ima podršku kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Ministar financija Paul Chan rekao je ranije da su protesti zadali veliki udarac privredi zbog čega se Hong Kong  suočava s recesijom i teško će ove godine ostvariti ikakav rast. 

Izvor: Agencije