Morales: Nasilne grupe izvode državni udar u Boliviji

U gradu Cochabamba, policajci su demonstrirali na krovu svog štaba s bolivijskim zastavama (EPA)

Bolivijski predsjednik Evo Moraels kazao je da je demokratija u zemlji u opasnosti, tvrdeći da nasilne grupe pokušavaju izvesti državni udar.

“Sestre i braćo, naša je demokratija u opasnosti zbog državnog udara koji su pokrenule nasilne grupe kako bi potkopale ustavni poredak”, napisao je Morales na Twitteru, prenosi Hina. 

“Osuđujemo pred međunarodnom zajednicom taj pokušaj protiv vladavine prava”, dodao je.

U petak navečer sazvao je hitnu sjednicu s više ministara i vrhovnim komandantom oružanih snaga kako bi razmotrili stanje.

Građani Bolivije u petak navečer održali su proteste u nekoliko gradova a na nekim mjestima pridružila im se i policija, što je dodatni pritisak na predsjednika Moralesa nakon više sedmica u kojima se osporavaju rezultati prošlomjesečnih izbora.

U gradu Cochabamba, sceni nedavnih nasilnih sukoba, policijski dužnosnici demonstrirali su na krovu svog štaba s bolivijskim zastavama, u jasnom činu neposluha protiv vlade.

Snimke na lokalnoj televiziji prikazale su policajce i u drugim gradovima kako marširaju uz demonstrante i s njima zajedno izvikuju parole koje se koriste protiv ljevičarskog čelnika Moralesa.

Nema planova o mobilizaciji vojske

Nacionalni policijski komandant i ministar odbrane negirali su da je došlo do šireg policijskog neposluha ali su priznali da je bilo pojedinačnih slučajeva.

Ministar odbrane zatražio je od stanovnika da ostanu mirni, dodajući da nema planova o mobilizaciji vojske.

Savezni policijski načelnik kazao je u saopćenju da će snage širom zemlje ispuniti svoje zadaće očuvanja reda i mira.

Morales (60) je na vlasti od 2006. godine. Ponovno je izabran 20. oktobra na četvrti mandat do 2025. ali opozicija tvrdi da je došlo do prevare.

U valu protesta koji su izbili dan nakon izbora dosad je poginulo troje ljudi a dvjestotinjak je povrijeđenih.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Bolivije pristao je na reviziju izbornih rezultata, zbog kojih su građani organizirali višednevne proteste. Evo Morales proglašen je izravnim pobjednikom predsjedničkih izbora, osvojivši tako svoj četvrti mandat. Međutim, opozicija ga optužuje za prevaru, nakon što je prebrojavanje glasova zaustavljeno.

Published On 28 Oct 2019

Širom Bolivije izbili su protesti nakon što je ključni opozicioni kandidat odbio da prihvati rezultate predsjedničkih izbora održanih u nedjelju. Predsjednika Eva Moralesa optužuje za manipulaciju izbornim rezultatima. Oni pokazuju da je Morales za devet procenata u prednosti u odnosu na svog ključnog rivala Carlosa Mesu.

Published On 23 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO