Merkel pozvala na borbu protiv rasizma i antisemitizma

Komemoracija na Bernauer Strasse jedna je od manifestacija obilježavanja 30. godina pada Berlinskog zida (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se tokom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida u subotu na pojačanu borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, a građane je pozvala da se i dalje bore za svoja prava.

“Nema tog zida da je ne znam kako širok i visok koji ne bi mogao biti probijen”, rekla je njemačka kancelarka govoreći u tzv. Kapelici pomirenja koja stoji na mjestu nekadašnjeg brisanog prostora uz Berlinski zid, piše Hina.

Ona je podsjetila na to da je na ovom mjestu do 1985. stajala Crkva pomirenja koju su vlasti srušile jer je ometala kontrolu granice prema zapadnom Berlinu.

“To nije bilo ništa drugo nego čin omalovažavanja ljudskog dostojanstva”, rekla je Angela Merkel, do 1990. i sama građanka istočne Njemačke.

Njemačka kancelarka je obraćajući se gostima u memorijalnom centru Bernauer Strasse, među kojima su i predsjednici država i vlada istočnih članica Evropske unije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, podsjetila i na one koji su ubijeni u pokušaju prelaska Berlinskog zida.

“Podsjećam na one koji su ubijeni na Zidu samo zato što su htjeli slobodu”, rekla je Merkel i pritom ukazala na 75.000 onih koji su u DDR-u bili zatočeni zbog pokušaja bijega na Zapad.

Očuvanje ljudskih prava

Njemačka kancelarka je podsjetila i na ostale historijske događaje koji su se dogodili 9. novembra poput Kristalne noći kada je 1938. paljenjem sinagoga počeo organizirani progon Židova.

“Za postignuća ujedinjene Evrope poput demokratije, pravne države, i očuvanje ljudskih prava se uvijek iznova trebamo boriti”, rekla je Merkel koja je zaključila da je ta borba u vrijeme globalnih promjena “aktuelnija nego ikad”.

Komemoracija na Bernauer Strasse jedna je od manifestacija obilježavanja 30. godina pada Berlinskog zida.

U subotu navečer pred Brandenburškim vratima se održava centralna svečanost na kojoj će govoriti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinemeiar.

Izvor: Agencije


Povezane

Ko je preživio kraj historije i kako se učiteljica života vratila kao osvetnica a njeni najlošiji đaci iskoristili sve greške nakon kraja Hladnog rata.

opinion by Nenad Radičević
Published On 09 Nov 2019

Iza istočne strane zida bio je brisani prostor, “pojas smrti”, koji je istočnonjemačkim stražarima omogućio nesmetanu liniju vatre na bjegunce u pokušaju približavanja zidu.

Published On 09 Nov 2019

Trideset godina nakon rušenja Berlinskog zida, ekonomske razlike između istoka i zapada nisu iščezle. Jaz je znatno manji nego prije deset godina, pa ipak, brojni stanovnici nekadašnjeg DDR-a, odnosno Istočne Njemačke, danas se osjećaju građanima drugog reda.  

Published On 09 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO