Prva žrtva protesta u Hong Kongu: Smrt studenta će pojačati proteste

Očekuje se da će Chowova smrt izazvati nove proteste i podstaći daljnji bijes na policiju, koji su već pod pritiskom zbog optužbi za upotrebu pretjerane sile (EPA)

Student s hongkonškog univerziteta koji je povrijeđen u protestima tokom vikenda umro je u petak. To je prvi smrtni slučaj u višemjesečnim antivladinim protestima u gradu pod kineskom vlašću koji će vjerovatno biti povod za nove nemire, prenosi FENA.

Pad za vrijeme policijske akcije završio kobno

Chow Tsz-lok, student na hongkonškom Univerzitetu za nauku i tehnologiju (UST), umro je od poslijedica povreda koje je zadobio u ponedjeljak kada je pao s trećeg na drugi sprat parkinga za vrijeme policijske akcije, podsjeća Reuters.

Očekuje se da će Chowova smrt izazvati nove proteste i podstaći daljnji bijes na policiju, koji su već pod pritiskom zbog optužbi za upotrebu pretjerane sile dok se grad bori s najgorom političkom krizom u posljednjih nekoliko decenija.

Studenti UST-a uništili su Starbucks radnju u kampusu, dio franšize za koju se smatra da je prokineska, a demonstracije se očekuju predveče što je tradicionalno vrijeme za protesta.

Studenti i mlade traže veću demokratiju

Demonstranti su ove sedmice krenuli u bolnicu da se mole za Chow, ostavljajući cvijeće i stotine poruka na zidovima i oglasnim pločama u zgradi. Studenti su takođe organizirali mitinge na univerzitetima širom bivše britanske kolonije.

Studenti i mladi predvodili su stotine hiljada ljudi koji su u junu počeli izlaziti na ulice tažeći veću demokratiju, između ostalog su bili i zahtjevi protiv onoga što oni smatraju kineskim miješanjem u unutrašnja pitanje tog azijskog finansijskog središte.

Protesti, potaknuti sada ukinutim prijedlogom zakona za izručenje koji omogućava ljudima da budu poslani u kontinentalnu Kinu na suđenje, evoluirali su u šire pozive za demokratiju, predstavljajući jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xi Jinpinga otkako je preuzeo vlast 2012. godine.

Izvori: Agencije