Demonstranti u Boliviji ošišali gradonačelnicu i zalili je bojom

Patricia Arce, Bolicija, Gradonačelnica, Vinto
Ured gradonačelnice saopćio je da se Patricia Arce oporavlja od teškog iskustva (EPA)

Deseci tisuća ljudi izašli su na ulice La Paza i drugih gradova u Boliviji zahtijevajući od predsjednika Eva Moralesa da podnese ostavku nakon spornih izbora prošlog mjeseca, što je izazvalo sukobe s provladinim pristašama.

Svijet su obišle snimke gradonačelnice Vinta Patricije Arce, koju su antivladine pristaše ošišale i posule je cvenom bojom, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Gomila je provalila u općinsko sjedište i izvela gradonačelnicu na ulicu prije nego je zgrada zapaljena.

Televizijske snimke prikazuju Arce na podu, ošišane glave i prelivenu crvenom bojom.

Morales: Izražavala i branila ideale

Gomila ju je vukla i prisiljavala da hoda bosa kroz grad prije nego su je spasili policajci na motociklima, prenosi AFP.

Njezin je ured priopćio  lokalnim medijima da se gradonačelnica “oporavlja” od teškog iskustva.

Moralesova stranka zahtijeva od policije da počinitelje privede pravdi.

Morales je na Twitteru napisao da je Arce, pripadnica njegove stranke MAS, “okrutno oteta jer je izražavala i branila svoje ideale i načela za one najsiromašnije”.

Ženske organizacije, povezane s vladajućom strankom, izrazile su “bijes” zbog napada te “svih uvreda iz mržnje, rasizma, diskriminacije i nasilja” oporbe.

Čelnik oporbe Fernando Camacho rekao je da će Moralesu dostaviti pismo o ostavci, što je izazvalo bijesan odgovor provladinih pristaša.

Fotografije i videosnimke prikazuju sukobljene skupine diljem zemlje, dok je najviše nasilja zabilježeno u Cochabambi i prijestolnici La Pazu.

Opozicija osporava predsjednika

Potvrđeno je da je jedan mladić ubijen.

Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera pozvao je oporbene čelnike Carlosa Mesu i Camacha da pomognu u zaustavljanju nasilja.

S druge strane, Mesa, koji tvrdi da je pobijedio na izborima 20. listopada, optužio je bolivijsku vladu i Moralesove pristaše za poticanje nasilja.

Morales je na posljednjim izborima izborio četvrti mandat, što oporba osporava.

Izvor: Agencije