Pompeo i Maas na bivšoj granici dvije Njemačke

Pompeo je obišao i selo u kojem je, kao mladić 80-ih godina prošlog stoljeća, služio vojsku kao zapovjednik tenkovske jedinice u Bavarskoj (EPA)

Šefovi diplomacije Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke Mike Pompeo i Heiko Maas sastali su se na bivšoj granici između nekadašnje Istočne i Zapadne Njemačke uoči obilježavanja 30. obljetnice pada Berlinskog zida, javlja Hina.   

Dvojica dužnosnika posjetila su selo Moedlareuth, koje je bilo podijeljeno na dva dijela u razdoblju postojanja dvije Njemačke, pa je njegov sjeverni dio bio u Tiringiji, koja je pripadala nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, a južni u Bavarskoj, dijelu tadašnje Zapadne Njemačke.

Granica, koja je bila pomno nadzirana u razdoblju hladnoga rata, pala je tijekom mirne revolucije 9. studenoga 1989., što se obilježava i kao pad Berlinskog zida i kraj podjela u Europi.

Selo u kojem je sada samo 50 stanovnika postalo je poznato kao “Mali Berlin”.

Služio vojsku u Bavarskoj

Pompeov je ured priopćio da se američki državni tajnik sjeća tog mjesta iz vremena kad je kao mladić, 80-ih godina prošlog stoljeća, služio vojsku kao zapovjednik tenkovske postrojbe u Bavarskoj.

Pompeo, bivši glavni šef CIA-e, došao je u srijedu u Njemačku, a u četvrtak ujutro obišao je američke snage stacionirane u bavarskim gradovima Grafenwoeheru i Vilsecku, gdje je smješteno 10.000 od ukupno 35.000 američkih vojnika, koliko ih je ostalo u Njemačkoj.

Kasnije tijekom dana posjetit će Leipzig, gdje je 1989. mirna revolucija i počela, te Halle, grad u kojem je u listopadu desničarski ekstremist napao sinagogu i pritom ubio dvoje ljudi.

Bivši aktivist za ljudska prava u Leipzigu Uwe Schwabe odbio je susret s Pompeom zbog zabrinutosti trenutnom američkom politikom, koja je, prema njegovim riječima, suprotna ciljevima zbog kojih su prosvjednici 1989. izišli na ulice.

Obilježavanje godišnjice u subotu

Pompeo se u petak u Berlinu treba sastati s kancelarkom Angelom Merkel te s ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i ministrom financija Olafom Scholzom.

Očekuje se da će teme razgovora biti izdvajanja za obranu, 5G tehnologija i plinovod Sjeverni tok, što su sve pitanja koja izazivaju trvenja između dva saveznika u NATO-u.

SAD također prijeti Europskoj uniji kaznenim carinama, koje bi mogle posebno pogoditi njemačku autoindustriju.

Američki državni tajnik planira otputovati iz Njemačke prije samog obilježavanja velike godišnjice, najavljenog za subotu.

Izvor: Agencije