Pentagon: Prihodi od sirijske nafte idu SDF-u, a ne SAD-u

Sjedinjene Američke Države žele biti sigurne da Sirijske demokratske snage imaju pristup nafti (EPA)

Pentagon je u četvrtak saopćio da će prihodi s naftnih polja na sjeveroistoku Sirije ići snagama koje podržava Washington, a ne SAD-u.

“Prihodi ne idu SAD-u nego Sirijskim demokratskim snagama (SDF)”, izjavio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Hoffman je dodao da Sjedinjene Američke Države očekuju od Turske da utvrdi odgovornost svih snaga koje imaju tursku podršku i koje su počinile navodne ratne zločine na sjeveroistoku Sirije, prenosi Fena.

Pentagon je nedavno saopćio da će Sjedinjene Američke Države na svaki pokušaj oduzimanja naftnih polja od kurdskih snaga u Siriji, koje imaju američku podršku, odgovoriti snažnom upotrebom sile, bilo da im je protivnik oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ili snage koje imaju podršku Rusije ili Sirije.

SDF se finansira od nafte

Kako je prenio Reuters, američki ministar odbrane Mark Esper potvrdio je stav Pentagona i na konferenciji za novinare, ističući da će američke snage ostati pozicionirane u dijelovima koji okružuju naftna polja, koje je nazvao “strateškim područjima”.

Napomenuo je da većinski kurdski SDF, koji podržavaju Sjedinjene Američke Države, zavisi od prihoda od nafte kako bi mogao dati novčanu naknadu svojim borcima.

Dodao je da među tim borcima ima i nekih koji su zaduženi da čuvaju zatvore u kojima su zatočeni pripadnici ISIL-a.

“Želimo biti sigurni da SDF ima pristup resursima kako bi čuvali zatvore, naoružavali svoje vojnike i pružili nam podršku u misiji protiv ISIL-a”, naveo je Esper.

Izvor: Agencije