Malezija pritvorila liderku kambodžanske opozicije

Krajem oktobra je Mu Sochuau je također uskraćen ulaz u Tajland i poslana je nazad u Maleziju (Reuters)

Imigracijski zvaničnici Malezije su pritvorili Mu Sochuau, potpredsjednicu zabranjene opozicijske Nacionalne spasilačke stranke Kambodže (CNPR), četiri izvora direktno upoznata s ovim dešavanjima kazala su agenciji Reuters u četvrtak.

Do pritvaranja je došlo uoči planiranog povratka prognanih čelnika CNRP-a, uključujući Mu Sochuau i Sama Rainsyja, osnivača stranke, u subotu, na dan nezavisnosti Kambodže.

Izvori, od kojih je jedan dio malezijske vlade, odbili su da budu imenovani.

Malezijski odjel za imigracije nije odmah odgovorilo na upit agencije Reuters.

Al Jazeera je također poslala upit ministarstvu unutrašnjih pitanja, ali nije dobila odgovor.

Krajem oktobra je Mu Sochuau je također uskraćen ulaz u Tajland i poslana je nazad u Maleziju.

Prije ulaska u avion iz Jakarte za Kuala Lumpuru u srijedu navečer, Al Jazeera je upitala Mu Sochuau da li je zabrinuta za svoju sigurnost, a ona je odgovorila: “Ako bismo bili zabrinuti, ne bismo mogli doći do cilja”.

Nije bilo odgovora na poruku koju je Al Jazeera poslala Mu Sochuau u četvrtak ujutro.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, Parlamentarci za ljudska prava ASEAN-a (APHR) pozvali su na “trenutno i bezuvjetno oslobađanje” Mu Sochuae.

Politička odluka

“Odluka da je pritvore predstavlja potpuno zanemarivanje navedene posvećenosti ASEAN-a demokratiji i ljudskim pravima. Svi znamo da je svaki pokušaj da se blokira mogućnost povratka članova kambodžanske opozicije u njihove zemlje zasnovan isključivo na političkoj osnovi i očit pokušaj da se ušutkaju njihovi glasovi”, rekao je Kasit Piromya, bivši tajlandski parlamentarac i Član upravnog odbora APHR-a.

Vijest o pritvaranju Mu Sochuae dolazi samo dan nakon što su malezijske vlasti priznale u srijedu da su pritvorili dvoje kambodžanskih opozicijskih aktivista kasno u utorak.

Kambodža je uhapsila najmanje 48 opozicijskih aktivista ove godine zbog navodnog planiranja da svrgnu vladu prije planiranog povrata samoprognanog Sama Rainsyja, osnivača raspuštenog CNRP-a, u subotu.

Vlada Hun Sena je rasporedila vojsku duž granica u odgovoru na najavu Rainsyja da planira da se vrati.

Rainsy je pobjegao u Francusku prije četiri godine nakon presude za krivičnu klevetu za koju mu je naređeno da plati odštetu u iznosu od milion dolara. On se suočava sa petogodišnjom kaznom zatvora u zasebnom slučaju.

On je prethodno rekao da legitimno pokušava da svrgne Hun Sena jer je premijer stvorio jednopartijsku državu i da nije spreman da održi slobodne i fer izbore.

U srijedu je tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha kazao da Rainsyju neće biti dozvoljeno da uđe u Tajland na putu ka Kambodži.

Izvor: Al Jazeera i agencije