Lavrov pozvao SAD da usvoji izjavu o neprihvatljivosti nuklearnog rata

Šef ruske diplomatije opisao je situaciju u vezi s iranskim nuklearnim programom kao 'veoma napetu' (EPA)
Šef ruske diplomatije opisao je situaciju u vezi s iranskim nuklearnim programom kao 'veoma napetu' (EPA)

Rusija i Sjedinjene Američke Države trebale bi usvojiti izjavu na najvišoj razini da je nuklearni rat neprihvatljiv, poručio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Otvarajući sastanak s Ernestom Monizom, izvršnim direktorom Inicijative za nuklearnu prijetnju i bivšim američkim ministrom energetike, napomenuo je da novo radno mjesto tog američkog političara nije manje važno od njegovog prethodnog posla, prenosi Tanjug.

Šef ruske diplomacije, javlja agencija TASS, opisao je situaciju sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA) u vezi s iranskim nuklearnim programom kao “veoma napetu”.

‘Rat u kojem nema pobjednika’

“Trebate znati da smo ponudili američkim kolegama da ponove ono što smo radili nekoliko puta: da izdaju priopćenje na najvišoj razini po kojem ne može biti pobjede u nuklearnom ratu i, samim tim, da je on neprihvatljiv”, rekao je Lavrov.

Moniz smatra da bi takva rusko-američka izjava na najvišoj razini bila ključna za međunarodnu zajednicu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik je na godišnjoj konferenciji za novinare kazao kako je teško predvidjeti posljedice američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa.

20 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO