Jordan zabranio Izraelcima ulazak u Al-Baquru

Predsjednik okupirane doline kaže da će izraelskim poljoprivrednicima biti zabranjen ulazak u to područje (EPA)
Predsjednik okupirane doline kaže da će izraelskim poljoprivrednicima biti zabranjen ulazak u to područje (EPA)

Vlada Jordana obavijestila je Izrael da će od sljedeće sedmice građanima te države zabraniti ulazak u područje Al-Baqura u Jordanskoj dolini.

Idan Greenbaum, predsjednik Jordanske doline, izjavio je da će izraelskim poljoprivrednicima biti zabranjen ulazak u Al-Baquru, prenosi izraelska televizija Channel 7.

Jordanska dolina je plodna kotlina, koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi približno 9.500 jevrejskih doseljenika, prenosi Anadolija.

Najava raskida ugovora

Na osnovu mirovnog sporazuma Jordana i Izraela potpisanog 1994. Al-Baqura i Al-Ghamar dati su Izraelu na korištenje na 25-godišnji period s mogućnošću produženja roka.

Jordan je u oktobru 2018. najavio da će raskinuti ugovor o zakupu i preuzeti te dvije oblasti.

Izrael smatra da je Jordanska dolina važna tampon-zona za ekonomiju i sigurnost te zemlje i zahtijeva da ti prostori budu pod njegovom kontrolom.

Izvor: Agencije


Povezane

Sve je više osuda poslije obećanja izraelskog premijera da će anektirati dolinu rijeke Jordan na okupiranoj Zapadnoj obali, ukoliko pobijedi na izborima 17. septembra. Arapska liga najoštrije je osudila ovo predizborno obećanje, smatra da je riječ o neodgovornoj i izuzetno opasnoj retorici. Osude stižu i iz UN-a.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO