Jemen: Žrtve u napadu pobunjenika raketama i dronovima

Zvaničnici su objavili da je najmanje 12 osoba, uglavnom vatrogasaca, ranjeno u napadima (EPA)

Jemenski pobunjenici Husi izveli su napade raketama i dronovima na snage povezane sa međunarodno priznatom vladom Jemena u gradu na Crvenom moru, ubivši najmanje osam osoba, uključujući troje civila, i izazvajući velike požare, navode vojni zvaničnici. 

Wadah Dobish, glasnogovornik vladinih snaga na jemenskoj zapadnoj obali, rekao je za AP da su u srijedu ispaljene najmanje četiri rakete iz skladišta koje drže pobunjenici čiji je saveznik Iran u gradu al-Makha. 

Dodao je da su jemenske snage presrele najmanje tri druge rakete. Dobish je naveo i da su u napadu učestvovala najmanje tri drona, koji su izazvali velike eksplozije i požare koji se šire naseljenim područjima. 

Zvaničnici su objavili da je najmanje 12 osoba, uglavnom vatrogasaca, ranjeno u napadima. 

U saopćenju vladinih snaga se također navodi da je meta napada bio i izbjeglički kamp te bolnica koju vode Ljekari bez granica. 

Međutim, ova medicinska grupa nije odgovorila na upit AP-a za komentar. 

Zvaničnici Husija saopćili su da su vladini borci ispalili desetke granata na grad Durayhimi pod kontrolom pobunjenika. Svi zvaničnici su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni da daju izjave medijima. 

Prijetnja primirju

Ovi sukobi mogli bi ugroziti primirje u grada Hodeida koje je dogovorio UN. Lučki grad je glavni ulaz za humanitarnu pomoć u Jemenu, gdje je više od pet godina rata izazvalo najveću humanitarnu krizu u svijetu. 

Prošle godine su izbile velike borbe između poubnjenika vladinih snaga koje podržava Saudijska Arabija nakon što su zauzele strateški grad Houthis. 

Nakon nekoliko mjeseci sukoba, dvije strane su dogovorile da povuku svoje borce iz lučkog grada i druge dvije manje luke, Salif i Ras Issa, kao dio dogovora o primirju. 

Rat u Jemenu počeo je 2014, kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu. 

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je intervenciju u martu 2015. U ratu je od tada ubijeno više do 100.000 ljudi, uključujući hiljade civila. 

Izvor: Agencije