Erdogan: Turska pušta izbjeglice u Evropu ako Unija ne pomogne

Ankara je više puta pozvala Evropsku uniju da pomogne Turskoj u prihvatanju više od 3,5 miliona izbjeglica (EPA)

Turska će morati otvorititi vrata ka Evropi sirijskim izbjeglicama ako Evropska unija ne pruži Ankari dovoljnu podršku, izjavio je u četvrtak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, dodajući da Turska ne može sama podnijeti taj teret.

Turska želi uspostaviti “sigurnu zonu” na sjeveroistoku Sirije, gdje kaže da se do dva miliona sirijskih izbjeglica može doseliti nakon što se regija “očisti od kurdske milicije”.

Ankara je u više navrata pozvala EU da pomogne Turskoj u prihvatanju više od 3,5 miliona izbjeglica, navodi Reuters, prenosi Tanjug.

“Bilo da dobijemo podršku ili ne, nastavit ćemo pomagati gostima kojima smo domaćini. Ali, ako u tome ne uspijemo, tada ćemo morati otvoriti vrata”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Zamjenik direktora Direktorata Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Maciej Popowski izavio je prije nekoliko dana da je EU spremna Turskoj platiti desetke miliona eura da učvrsti svoju Obalnu stražu jer sve više migranata pokušava ući u Evropu preko grčkih otoka.

Dodao je da je izvršno tijelo EU-a pripremilo set mjera, za koje je predviđeno gotovo 50 miliona eura, naglasivši da je dio novca namijenjen za unapređenje kapaciteta turske Obalne straže za operacije potrage i spašavanja, prenio je AP.

Sporazum ne funkcionira

Evropska unija i Turska 2016. sklopile su sporazum, nakon što je godinu ranije na grčke obale stiglo približno milion izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i iz Afrike.

Turska je važna ruta za izbjeglice koje pred ratom u Siriji bježe u Evropu iako je njihov broj znatno smanjen posljednjih godina.

U okviru dogovora svi oni koji su prešli u Grčku iz Turske, a nemaju uvjete za azil morali bi biti poslani nazad, a za svaku sirijsku izbjeglicu koja je vraćena u Tursku s grčkih otoka jedna će biti smještena u EU-u.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u januaru da sporazum između EU-a i Turske o zaustavljanju valova migranata ne funkcionira.

Unija je, također, kritizirala vojnu operaciju Turske na sjeveroistoku Sirije pokrenutu 9. oktobra, trenutno privremeno obustavljenu, za koju Turska tvrdi da ima cilj potisnuti pripadnike kurdske vojske s tog područja i stvoriti ambijent za povratak sirijskih izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera i agencije