Bivši katalonski zvaničnici odbili izručenje iz Belgije Španiji

Toni Comin (lijevo) i Luis Puig (sredina) u pratnji advokata odazvali su se sudu u Briselu (EPA)

Bivši članovi katalonske vlade Lluis Puig i Toni Comin odbili su u četvrtak na belgijskom sudu izručenje Španiji, koja ih traži pod optužbom za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Tvrde da u Španiji ne bi imali pravedno suđenje i da se ondje protiv njih vodi politički postupak.

Obojica su se u pratnji advokata odazvala sudu u Briselu nakon što je iz Španije stigao zahtjev za izručenje, prenosi Hina.

Sudija ih je pustio na slobodu do donošenja odluke o izručenju, a slučaju da žele napustiti Belgiju moraju se javiti tamošnjem sudiji.

Referendum o nezavisnosti 2017.

Ista mjera ondje je izrečena i bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, saslušanom prije desetak dana.

Odluka o njegovom izručenju najavljena je za kraj decembra.

Puig (60) bio je zadužen za kulturu, a Comin (48) za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi, kojom je predsjedavao Puigdemont.

Nakon što su u oktobru 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne zajednice na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika, proglasili su “Republiku Kataloniju”, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Špansko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih, ali se nisu odazvali pozivu na sud u Madridu.

Puig i Comin otišli su u oktobru 2017. u Belgiju, gdje je i Puigdemont, koji iz Waterlooa vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije.

Od devet do 13 godina zatvora

Belgija je u maju 2018. odbila izručiti katalonske zvaničnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španije, nakon čega je španski sudija Pablo Llarena povukao nalog za hapšenje.

No, nakon što je 14. oktobra Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za 12 njihovih saradnika koji su ostali u Španiji, od čega je njih devet dobilo zatvorske kazne od devet do 13 godina, Llarena je raspisao novi nalog za hapšenje, zatraživši od Belgije izručenje Puigdemonta, Puiga i Comina.

Izvor: Agencije