SAD pojačava sigurnost uoči predsjedničkih izbora 2020.

'Rusija, Kina, Iran i drugi vanjski zlonamjerni akteri pokušaće uticati na glasački proces', stoji u saopćenju (EPA)

SAD se štiti od ruskog, kineskog i iranskog uticaja na predstojećim predsjedničkim izborima 2020., poručilo je u utorak zajedničkim saopštenjem sedam vladinih agencija, uključujući FBI i NSA, prenosi Hina.

Postojaće ‘neviđena razina koordinacije’ svih 50 saveznih država i američkih teritorija kako bi se osigurala izborna sigurnost, stoji u saopštenju.

“Naši protivnici žele potkopati naše demokratske institucije, uticati na javno mnijenje i vladine politike. Rusija, Kina, Iran i drugi vanjski zlonamjerni akteri pokušaće uticati na glasački proces ili percepcije glasača”, dodaje se.

Građani se pozivaju da prijave sumnjive aktivnosti

Kampanje na društvenim medijima, dezinformacijske kampanje i kibernetički napadi na državnu i lokalnu infrastrukturu mogući su načini uticanja na izbore, tvrdi se saopštenju.

Za sada ne postoje dokazi da je glasačka infrastuktura pogođena kako bi se manipulisalo glasovima, stoji u saopštenju, kojim se pozivaju građani SAD-a da prijave sumnjive aktivnosti.

Potpisnici saopštenja  su FBI, NSA, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obrane, Ministarstvo državne sigurnosti, Direktor Nacionalne obavještajne službe i Agencija za kibernetičku i infrastrukturnu sigurnost (CISA).

Rusija imala uticaj na izbore 2016.

Specijalni izvjestitelj Robert Mueller je, istragom o ruskom uticaju na američke predsjedničke izbore 2016., pokazao je kako je Rusija na tim izborima nastojala svojim aktivnostima pomoći Donaldu Trumpu.

Facebook je nedavno objavio mjere za suzbijanje vanjskog uplitanja u izbore te su priznali da su ruski operativci objavili 80 hiljada postova na toj društvenoj mreži tokom dvije godine, koje je vidjelo 126 miliona Amerikanaca, kako bi uticali na američku politiku.

Izvori: Agencije