Desetero poginulih u napadu u Burkini Faso

Najmanje deset osoba je poginulo, a više desetaka je ranjeno ili nestalo nakon napada na konvoj koji je prevozio radnike kanadske rudarske kompanije Semafo na istoku afričke države Burkina Faso.

Dijelove Burkine Faso posljednjih godina potresa nasilje koje izazivaju oružane grupe, javlja Tanjug, pozivajući se na Reutersa.

Semafo je pojačao sigurnosne mjere prošle godine, nakon oružanih incidenata u blizini dva rudnika te kompanije u toj državi.

Kanadska kompanija je navela u saopćenju kako je do napada došlo između rudnika Fada i Boungou i kako je više osoba poginulo i povrijeđeno tom prilikom.

Improvizirana eksplozivna naprava

Jedan neimenovani diplomatski izvor i dva sigurnosna izvora precizirali su kasnije da je deset osoba stradalo.

Sigurnosni izvori navode kako je prvobitno vozilo, koje pripada vojnoj pratnji konvoja, pogođeno improviziranom eksplozivnom napravom.

Nakon eksplozije, nepoznat broj naoružanih napadača otvorio je vatru na konvoj.

Jedan od izvora rekao je kako izgleda da su njihova meta bili autobusi u konvoju, kao i vojna pratnja.

Izvor: Agencije


Povezane

U nasilju u Burkini Faso ubijene su stotine ljudi, što je dovelo do velike nestašice hrane, kojom je pogođeno gotovo milion i po ljudi. UN-ova agencija Svjetski program za hranu upozorava na humanitarnu krizu zbog gladi, nestabilnosti i raseljenosti. Poljoprivrednici sa sjevera zemlje napuštaju usjeve kako bi pobjegli od nasilja. 

Published On 14 Sep 2019

Najmanje 16 osoba poginulo je u jučerašnjim koordiniranim napadima u Uagaduguu, glavnom gradu Burkine Faso. Svjedoci kažu kako su maskirani napadači, koji su nosili oružje i eksploziv, izvršili napad na glavni štab vojske i ambasadu Francuske. 

Published On 03 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO