Šeik Tamim potvrdio rast ekonomije Katara uprkos blokadi

Katarski emir rekao je da je ostvaren znatan ekonomski napredak i kvalitativni skok u sektoru proizvodnje plina u državi (Al Jazeera)

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, rekao je da je Katar uspio savladati posljedice blokade, suzbiti njene negativne efekte i osporiti sve navode država koje su je uvele. Istakao je da je ostvaren znatan ekonomski napredak i kvalitativni skok u sektoru proizvodnje plina u državi.

Jutros je šeik Tamim otvorio 48. redovnu sjednicu Savjetodavnog vijeća Katara, koja je sazvana nakon što je emir izdao dekret o osnivanju Vrhovne komisije, koja bi izvršila pripreme za izbore u Savjetodavnom vijeću.

Katar spreman na dijalog

Katarski emir osvrnuo se na nekoliko projekata i politika koje su pokazale kako prebroditi efekte blokade krećući se prema viziji “Katar 2030”. Također je istakao da je zemlja na dobrom putu da ostvari kvalitativni i kvantitativni skok u proizvodnji plina. Otkrio je i to da se veliki deficit koji je nastao u budžetu prošle godine pretvorio u suficit u ovoj godini.

Naglasio je da je Katar, još od početka blokade koju su 5. juna 2017. uveli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, izrazio spremnost za dijalog na osnovu poštivanja suvereniteta, bez diktiranja politika i miješanja u unutrašnje stvari države. Također je rekao da zaljevska regija svjedoči događanjima koja su prijetnja za sigurnost svih i iziskuju dijalog kao osnovno rješenje.

Kad je riječ o pitanjima vanjske politike, katarski emir rekao je da mir na Bliskom istoku može biti postignut jedino rješavanjem palestinskog pitanja. Naglasio je i potrebu postizanja nacionalnog pomirenja u Libiji.

Formiranje Vrhovne komisije

U srijedu je šeik Tamim izdao dekret o formiranju Vrhovne komisije na čelu s premijerom i ministrom unutrašnjih poslova, šeikom Abdullahom bin Nasserom bin Khalifom Al Thanijem, i određenim brojem ministara i stručnjaka radi priprema za izbore Vijeća.

Vijeće trenutno ima 45 članova, od kojih se dvije trećine biraju neposrednim i tajnim glasanjem, dok emir imenuje 15 članova. Posmatrači vjeruju da će na osnovu tog dekreta Savjetodavno vijeće preći sa sistema imenovanja na sistem glasanja, čime će biti ojačani demokratski procesi u državi.

Izvor: Al Jazeera