Libanska vojska otvara puteve koje su zatvorili demonstranti

Liban
U Bejrutu je izbila tučnjava kada su se neki demonstranti odbili skloniti pa su na silu uklonjeni s glavne autoceste (EPA)

Libanonske trupe raspoređuju se u različitim dijelovima zemlje kako bi ponovno otvorili puteve i glavne prometnice koje su zatvorili prosvjednici.

U mnogim područjima prosvjednici su se mirno povukli, međutim, u Bejrutu, u sjevernom predgrađu Zouk Mosbeh, izbila je tučnjava kada su se neki prosvjednici odbili skloniti, pa su nasilu uklonjeni s glavne autoceste koja povezuje Bejrut sa sjevernim Libanonom, prenosi Tanjug od agencije AP.

Libanonske su snage uhitile nekoliko prosvjednika, a jedan se stariji čovjek onesvijestio, te je prevezen u bolnicu.

Demonstranti zahtijevaju okončanje korupcije

Prosvjedi protiv Vlade održavaju se od 17. listopada, a prosvjednici zahtijevaju okončanje široko rasprostranjene korupcije i lošeg upravljanja zemljom političke elite koja vlada u Libanonu više od tri desetljeća, navela je agencija.

Prosvjedi su izbili nakon vladina prijedloga da se nametnu pristojbe na telefonske pozive putem aplikacije WhatsApp i doveli su do toga da Saad al-Hariri podnese ostavku na dužnost premijera.

Libanon je u najtežoj ekonomskoj krizi od građanskog rata 1975.–1990.

S rastom od približno nula posto usporavanje priljeva kapitala dovelo je do nedostatka američkih dolara i pritiska na vezanu libanonsku funtu.

Libanon je jedna od najzaduženijih zemalja u svijetu. Smatra se da su mu potrebne hitne mjere koje bi smanjile vladin deficit i oživile povjerenje.

Izvor: Agencije