U napadu demonstranata na iranski konzulat u Iraku troje mrtvih

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi pozvao je učesnike protesta da ponovo otvore puteve (EPA)

Irački zvaničnici saopštili su da je troje demonstranata poginulo, a 19 je ranjeno u napadu na iranski konzulat koji se prošle noći dogodio u Kabali, prenosi Beta.

Agencija navodi da je među ranjenima sedam policajaca.

Grupa od nekoliko desetaka iračkih demonstranata napala je iranski konzulat u Karbali u nedjelju, sa čije zgrade su skinuli iransku i zamijenili je iračkom zastavom, javio je AP, pozivajući se na svjedoke, prenosi Tanjug.

Agencija je javila da su sigurnosne snage u nedjelju pucale u zrak da bi rastjerale demonstrante koji su bacali kamenice i palili gume oko zgrade u Karbali, južno od Bagdada, dok je naknadno objavljeno da su tri osobe poginule.

U dva talasa demonstracija od početka oktobra u Iraku stradalo je najmanje 256 ljudi.

Protesti su bili zaustavljni nakratko, ali su 25. oktobra demonstranti ponovo izašli na ulice.

Irački premijer pozvao je prethodno učesnike protesta da ponovo otvore puteve, ističući da je „vrijeme da se život vrati u normalne tokove“.

‘Protesti zemlju koštaju milijarde dolara’

Premijer Adel Abdul-Mahdi pozvao je da se fabrike, škole, univerziteti ponovo otvore poslije višednevnih protesta u Bagdadu i na jugu zemlje.

On je u saopćenju naveo da su prijetnje naftnim postrojenjima i zatvaranje puteva koštali zemlju “milijarde dolara” i dovele do rasta cijena, što je pogodilo sve.

Deseci hiljada demonstranata okupljalo se prethodnih dana na centralnom trgu u Bagdadu i širom južnog dijela Iraka, tražeći promjenu političkog sistema uspostavljenog poslije invazije predvođene SAD-om 2003. godine.

Na hiljade učenika nije išlo u školu da bi učestvovalo u protestima, optužujući političku elitu za korupciju, visoku nezaposlenost i loš rad javnih službi, javljaju agencije.

Prošle sedmice predsjednik Iraka Barham Salih rekao je da je premijer Abdul-Mahdi voljan podnijeti ostavku nakon što se politički lideri dogovore o zamijeni. Također je pozvao na novi izborni zakon i rekao kako će odobriti prijevremene izbore nakon što budu usvojeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije