Parlamentarni izbori u Slovačkoj u februaru 2020.

Uz Mađarsku, Češku i Poljsku, Slovačka je dio Višegradske gupe (V4), koja odbija učestvovati u raspodjeli izbjeglica (EPA)
Uz Mađarsku, Češku i Poljsku, Slovačka je dio Višegradske gupe (V4), koja odbija učestvovati u raspodjeli izbjeglica (EPA)

Slovačka će održati parlamentarne izbore 29. februara 2020, objavio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta Andrej Danko.

Ta zemlja, pokazala su istraživanja, premrežena je korupcijom, na koju dosad nije bila imuna nijedna vlada.

Ankete pokazuju da bi vladajuća koalicija, koju čine socijaldemokrati iz stranke Smer, desna nacionalistička stranka SNS i stranka koja predstavlja mađarsku manjinu, mogla na tim izborima izgubiti većinu, prenosi HINA.

Upitno formiranje vlade

No, teško da će i opozicijske stranke okupljene oko centra osvojiti stabilnu većinu, a kao treća snaga najvjerovatnije će se pokazati desne populističke stranke i ekstremno desne grupe.

Analitičari predviđaju da će u tim okolnostima biti jako teško formirati vladu.

Uz Mađarsku, Češku i Poljsku, Slovačka je dio Višegradske gupe (V4), koja odbija učestvovati u raspodjeli izbjeglica. Budući da je Vlada u Bratislavi zauzela znatno snažniji proevropski put od ostale tri zemlje, od toga bi mogle profitirati populističke stranke i dobiti još veću podršku u javnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO