CEAS: Kupovina ruskog oružja Srbiji donosi sankcije SAD-a

Rusija, Oružje
Američka diplomacija reagirala je na razmještaj S-400 i Pancira prije dvije sedmice u Srbiji (EPA)

Direktorica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je u ponedjeljak da bi Srbija po automatizmu pala pod sankcije SAD-a ako bi kupila rusko oružje.

“Američki Kongres je, zbog ruskog mešanja u izbore u SAD-u, ali pre svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove ‘Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije’. To su sektorske sankcije. Najčešće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari. Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, objasnila je Milić na televiziji O2, prenosi Tanjug.

Dodaje da na to ne mogu utjecati ni State Department ni Bijela kuća i da nema veze to što je Srbija vojno neutralna zemlja.

“Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres. Stejt department i Bela kuća tumačenje tog zakona ne mogu da promene. U Americi je zakon – zakon i nije ništa lično”, naglasila je direktorica CEAS-a.

I Palmer spomenuo sankcije

Milić kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

“Pod sankcije bi pali samo oni delovi koji su imali veze sa kupovinom, delovi ministarstava ili pojedinci”, rekla je Milić.

Na temu ruskog oružja u Srbiji govorio je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer, koji je u ponedjeljak boravio u Beogradu i tamo razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Jelena Glušac, Palmer je, govoreći o nedavnoj zajedničkoj vojnoj vježbi Srbije i Rusije i tadašnjem prvom predstavljanju raketnog sistema S-400 izvan ruskih granica, rekao da bi eventualno raspoređivanje ruske vojne opreme na tlu Srbije moglo dovesti do mogućnosti za određene sankcije Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO