Khamenei: Iran neće popustiti pod pritiskom SAD-a

Pregovori sa Washingtonom neće riješiti probleme Teherana (EPA)
Pregovori sa Washingtonom neće riješiti probleme Teherana (EPA)

Iran neće popustiti pod pritiskom svog dugogodišnjeg neprijatelja SAD-a, rekao je danas iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, prenosi Tanjug.

On je dodao da pregovori sa Washingtonom neće riješiti probleme Teherana, prenosi Reuters.

“Jedan način da se blokira uticaj Amerike je da se zabrane bilo kakvi pregovori sa SAD-om. To znači da Iran neće popustiti pod pritskom Amerike”, naveo je Khamenei.

“Oni koji vjeruju da će pregovori sa neprijateljem riješiti naše probleme griješe 100 posto”, dodao je on.

Nove sankcije Iranu

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije iranskom sektoru građevinarstva i segmentu trgovine materijalima koji se koriste za vojne i nuklearne programe te zemlje, saopštio je State Department. 

O novim sankcijama Iranu govorio je i američki državni sekretar Mike Pompeo, prenosi AP, piše Tanjug.

On je rekao da su sankcije uvedene iranskom građevinskom sektoru koji je, kako je naveo, pod kontrolom Iranske revolucionarne garde koja je ranije ove godine označena kao “strana teroristička organizacija”.

‘Najveće sankcije ikad’

Američki predsjednik Donald Trump je krajem septembra nametnuo sankcije Nacionalnoj banci Irana, reakvši da je riječ o “najvećim sankcijama ikad uvedenim jednoj zemlji”.

Ekonomske kazne uslijedile su nakon napada na ključna saudijska naftna postrojenja, što je poremetilo proizvodnju nafte u Kraljevini.

Trump se povukao prošle godine iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa zapadnim silama i uveo nove, oštrije sankcije Teheranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Sankcije se odnose na 11 entiteta i osoba zbog podržavanja iranske Revolucionarne garde ili umiješanosti u cyber napade.

14 Sep 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO