Demonstranti blokirali puteve u Basri i Bagdadu

Puteve su blokirali zapaljenim gumama i bodljikavom žicom (Anadolija)

Antivladini protesti nastavljeni su u Iraku, a demonstranti u Basri su blokirali glavne saobraćajnice, javlja Anadolija.

Demonstranti u Iraku traže rješavanje dugogodišnje ekonomske krize i poboljšanje životnog standarda.

U južnom gradu Barsi demonstranti su pokrenuli kampanju građanskog neposluha i danas su blokirali glavne saobraćajnice u toj regiji.

“Građanski neposluh je odgovor na neuspjeh vlade i parlamenta u ispunjavanju zahtjeva demonstranata“, kazao je jedan od predvodnika protesta u Basri Jasim al-Edani.

Zasjeli na glavnim ulicama

On je kazao da su demonstranti rano jutros zasjeli na glavnim ulicama i tako sprječavaju radnike da idu na posao.

Demonstracije su nastavljene i u Bagdadu, a policija je upozorila demonstrante da se ne približavaju betonskim barijerama koje su postavljene oko Zelene zone.

Demonstranti su blokirali danas puteve u Bagdadu kako bi pojačali pritisak na vladu da podnese ostavku, prenosi Beta.

Puteve su blokirali zapaljenim gumama i bodljikavom žicom, a demonstranti su nosili transparent na kom je pisalo “Putevi zatvoreni po naredjenju naroda”.

Najmanje 260 ljudi je poginulo, a 12.000 je povrijeđeno tokom nereda koji su izbijali tokom antivladinih protesta širom Iraka.

Prema podacima Svjetske banke, u Iraku je stopa nezaposlenosti mladih porasla na 25 posto, a Irak se nalazi na 12. mjestu najkorumpiranijih država na svijetu.

Izvor: Agencije