Sudanski zakon o ‘likvidaciji’ Bashirovog režima

Raspuštanje stranke nije 'čin osvete', napisao je Abdell Hamdok na Twitteru (EPA)

Sudanske prelazne vlasti odobrile su zakon o “likvidaciji” režima svrgnutog predsjednika Omara al-Bashira, koji je suvereno vladao ovom afričkom državom gotovo 30 godina.

“Stranka nacionalnog kongresa se raspušta, a njena imovina plijeni”, navodi se u zakonu nazvanom “Likvidacija režima uspostavljenog 30. juna 1989. godine”, koji su prihvatili novo Suvereno vijeće na vlasti i Vlada premijera Abdalle Hamdoka.

“Niko od istaknutih članova režima i stranke ne smije se baviti političkom aktivnošću deset godina”, dodaje se u tekstu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Bashir, koji je došao na vlast 1989. godine državnim udarom, vladao je Sudanom čvrstom rukom 30 godina.

Nakon mjesec dana protesta, vojska ga je smijenila 11. aprila i sada je u zatvoru u prijestolnici Kartumu.

Presuda u suđenju za korupciju koje se protiv njega vodi očekuje se 14. decembra.

Optužbe za genocid u Darfuru

No, vojnici koji su preuzeli vlast nakon Bashirova pada nisu ga htjeli predati Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu, na kojem je optužen za zločine protiv čovječnosti i za genocid počinjen u Darfuru.

Raspuštanje stranke nije “čin osvete”, napisao je Hamdok na Twitteru, dodavši kako se tom odlukom “htjelo zaštititi dostojanstvo sudanskog naroda”.

Ta je odluka “veliki korak naprijed na putu izgradnje demokratske civilne države”, ističe u saopćenju Sudansko udruženje profesionalaca (SPA), koje stoji iza protesta u kojima je srušena Bashirova vladavina.

Izvor: Agencije