Obrador: Nismo okupirani 105 godina, nećemo biti ni sada

Naoružani stranci ne mogu intervenisati na našoj teritoriji, rekao je Obrador (EPA)

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador podsjetio je da Meksiko nije okupiran više od jednog vijeka i da neće dozvoliti stranu intervenciju, prenosi Tanjug.

Upravo takva je bila njegova reakcija na Trumpov administrativni plan po kojem bi proglasio narkokartele sa sjedištem u Meksiku terorističkim grupama.

Označavanje grupa za strane terorističke organizacije ima za cilj ometanje njihovog finansiranja kroz uvođenje američkih sankcija, javlja Reuters.

Iako to direktno ne daje ovlaštenja za prekomorske vojne operacije, konstatira britanska agencija, mnogi Meksikanci su zabrinuti da bi to moglo dovesti do jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv bandi.

SAD u borbi protiv narko bandi

“Od 1914. godine u Meksiku nije bilo stranih intervencija i to ne možemo dozvoliti”, rekao je Lopez Obrador, podsjećajući na američku okupaciju luke Veracruz prije 105 godina.

“Naoružani stranci ne mogu intervenisati na našoj teritoriji”, dodao je meksički predsjednik, nudeći umjesto toga više saradnje Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv narko bandi, koje su pokazale svoju moć nizom borbi sa snagama sigurnosti i civilima posljednjih mjeseci.

Glavni državni tužilac SAD-a William Barr posjetiće Meksiko sljedeće sedmice kako bi razgovarao o daljoj sigurnosnoj saradnji, izjavio je ranije meksički ministar spoljnih poslova.

Američka ambasada nije komentarisala te navode.

Izvor: Agencije