Hong Kong: Policija okončala 12-dnevnu opsadu univerziteta

Stotinjak službenika policije ušlo je u kampus, kako bi prikupili dokaze protiv demonstranata (EPA)

Policija u Hong Kongu otvorila je u petak pristup kampusu Politehničkog univerziteta, nakon 12 dana blokade, kada je pokušala uhapsiti demonstrante koji su se skrivali unutar kompleksa.

Stotinjak službenika je u četvrtak ušlo u kampus kako bi prikupili dokaze i uklonili opasne predmete, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da je u protekla dva dana policija zaplijenila skoro 4.000 benzinskih bombi, 1.340 eksplozivnih predmeta, 600 boca korozivnih tečnosti i oko 570 komada oružja.

Policija nije naišla ni na jednog od demonstranata.

Uhapšene stotine demonstranata

Jedna maskirana osoba rekla je medijima noć prije dolaska policije da se još dvadesetak ljudi skriva kako bi izbjeglo hapšenje.

Univerzitet je bio sklonište za oko 1.000 demonstranata, koji su, nakon sukoba s policijom na antivladinim protestima, pobjegli u kompleks.

Nekoliko ih je uspjelo pobjeći policiji, a oko 700 je uhapšeno prilikom pokušaja bijega, među kojima oko 300 maloljetnika.

Protesti su počeli u junu, zbog, sada već odbačenog, plana za omogućavanje ekstradicije kontinentalnoj Kini, ali od tada su prerasli u pokret, koji traži direktne izbore za čelnike Hong Konga, kao što je gradu obećano kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO