Američki zakon o Hong Kongu razljutio Peking

Demonstranti su, okupljeni u Hong Kongu od juna, tražili američku podršku (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je zakon koji je usvojio američki Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hong Kongu, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga, koji je obećao “čvrste kontramjere”.

Zakon, koji je jednoglasno odobren u Senatu, dok je u Zastupničkom domu samo jedan zastupnik bio protiv, nalaže da se specijalni trgovinski status Hong Konga sa SAD-om svake godine kontrolira u State Departmentu te prijeti sankcijama za kršenja ljudskih prava.

Kongres je usvojio i drugi zakon, koji je Trump također potpisao, kojim se zabranjuje izvoz municije za kontrolu velikih skupova Hong Kongu, poput suzavca, biber spreja, metaka presvučenih gumom i omamiljivača.

Peking: SAD ima zločinačke namjere

“Potpisao sam ove zakone iz poštovanja prema kineskom predsjedniku Xiju [Jinpingu] i ljudima Hong Konga. Ovi su usvojeni u nadi kako će predstavnici i lideri Kine i Hong Konga moći riješiti svoje sporove, što će dovesti do dugoročnog mira i prosperiteta sviju”, naveo je Trump u saopćenju.

Kineska reakcija je bila brza; Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak, ubrzo po objavi iz SAD-a, ponovilo oštre osude zakona i obećalo “čvrste kontramjere”.

Navode kako SAD ima “zločinačke namjere” i kako je riječ o “zavjeri”, koja je “osuđena na propast”, navodi se u saopćenju koje prenose kineske mediji.

“Ovaj takozvani zakon će samo bolje objasniti kineskom narodu, uključujući naše sunarodnjake iz Hong Konga, sve zločinačke namjere i hegemonističku prirodu SAD-a. On će kineski narod samo više ujediniti i tako učiniti da američka zavjera bude osuđena na propast”, dodaje se.

“SAD stvara lažnu stvarnost i miješa ispravno i krivo, javno podržava lude, nasilne kriminalce da vrše vandalske činove, nasilje nad nedužnim građanima i remete gradski mir.”

‘Pogrešan signal demonstrantima’

Iz Vlade Hong Konga, koja je doživjela poraz na izborima u nedjelju, izrazili su “veliko žaljenje”.

U svome saopćenju, uprava Hong Konga navodi kako se dva američka zakona “jasno” miješaju u unutrašnje poslove ove teritorije.

“Oni su nepotrebni i negarantirani”, ističe se u saopćenju i dodaje kako će mjere poslati “pogrešan signal demonstrantima i neće pomoći u rješavanju situacije u Hong Kongu”.

“Zvanično poručujemo SAD-u i šačici političara u Hong Kongu koji prate američko vodstvo da ne potcjenjuju našu odlučnost u zaštiti prosperiteta i stabilnosti Hong Konga, da ne potcjenjuju naše kapacitete i strategije u zaštiti suvereniteta, sigurnosti, rasta i prava naše države”, ističe se u saopćenju.

Demonstranti su na ulicama Hong Konga od juna, prvobitno su bili zbog predloženog zakona o izručenju, kojim bi se optuženi slali u Kinu na suđenje.

Jedna država, dva sistema

Taj zakon je odbačen, ali su protesti postali jači poziv za Kinu da ispuni obaveze i omogući Hong Kongu “viši stepen autonomije”, što je obećano kada je preuzet suverenitet nad gradom 1997. godine.

Obećanje, poznato kao “jedna država, dva sistema”, trebalo je trajati 50 godina i osnova je posebnog statusa autonomne kineske teritorije za specijalni status po američkom zakonu.

Demonstranti navode kako su slobode jako nazadovale.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Čelnica Hong Konga Carrie Lam obećala je da će “ponizno slušati” birače, nakon što su prodemokratske stranke pobijedile na izborima za lokalna vijeća. Njihovi kandidati osvojili su više od 90 posto zastupničkih mjesta. To je poraz za Lam nakon višemjesečnih protesta usmjerenih protiv njezine prokineske vlade. Ministar vanjskih poslova Kine ponovio je da je Hong […]

Published On 25 Nov 2019

U Hong Kongu se održavaju lokalni izbori, nakon višemjesečnih nasilnih protesta. Na birališta je izašao rekordan broj glasača, a izbore osigurava policija. U većini okruga na vlasti su trenutno prokineske stranke, a prvi put u svakom od njih kandidate imaju i prodemokratske stranke.

Published On 24 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO