Teheran: Demonstracije su zavjera; SAD: Vlasti Irana guše proteste

Do sada su 731 banka i 140 vladinih ureda zapaljeni u nemirima u Iranu (EPA)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je izjavio da je od Iranaca dobio skoro 20.000 videozapisa i drugih dokaza o nasilnom gušenju protesta u toj zemlji.

Vlasti u Iranu pojačale su u utorak mjere sigurnosti zbog protesta koji su zahvatili zemlju, dok New York Times izvještava da su vlasti uhapsile “šest glavnih elemenata” optuženih za nerede u Teheranu te kaznile iranske novinare u inostranstvu koji su objavili priče o neredima i gušenju otpora, prenosi Tanjug.

Intenzivniji odgovor na proteste uslijedio je pošto je Pompeo rekao da je vlada Sjedinjenih Američkih Država dobila skoro 20.000 poruka, videozapisa, fotografija i bilješki od Iranaca nakon njegovog prošlosedmičnog poziva da se pruže dokazi da su protesti bili nasilno suzbijeni tokom nestanka interneta.

Iako je internet, koji je u Iranu blokiran nakon što su protesti izbili, dijelom vraćen, pristup internetu preko mobilnog telefona i dalje je onemogućen, javljaju agencije.

Protesti zbog većih cijene goriva

Pompeo, čiji je apel Irancima razljutio rukovodstvo Teherana, nije precizirao šta su pokazali primljeni materijali, već je rekao: “Nadam se da će nam ih i dalje slati.”

Protesti u Iranu počeli su mirno, nakon iznenadne objave vlade 15. novembra da će podići cijene benzina, premda su cijene goriva u Iranu i nakon tog poskupljenja ostale među najjeftinijim u svijetu, a iranska vlada najavila da će novac prikupljen od poskupljenja goriva uplatiti na račune siromašnih Iranaca.

Te promjene su iznenadile mnoge u Iranu i njihovi protesti su se ubrzo pretvorili u nasilne demonstracije u zemlji od 80 miliona stanovnika, u kojoj nezaposlenost i inflacija rastu, piše New York Times.

Zastupnik i član skupštinskog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Hosein Nagavi Hoseini rekao je da je tokom protesta, koji su počeli sredinom novembra, nadležni uhapsili oko 7.000 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova te zemlje Abdolreza Rahmani Fazli je kazao da su demonstranti željeli preuzeti državnu televiziju.

Zapaljeni stotine banaka i ureda

S druge stane, agencije navode da Iran tek treba iznijeti konačne statistike kada je riječ o protestima.

Ministar Rahmani Fazli je rekao da je 731 banka i 140 vladinih ureda zapaljeno u nemirima u Iranu, prenijela je u srijedu novinska agencija IRNA.

Više od 50 baza koje koriste snage sigurnosti je napadnuto, a oko 70 benzinskih pumpi je zapaljeno, kazao je on, ne precizirajući gdje su se napadi dogodili.

Kako prenosi IRNA, Rahmani Fazli je rekao da je do 200.000 ljudi sudjelovalo u nemirima diljem zemlje nakon vladine najave povećanje cijene benzina.

Organizacija Amnesty International sa sjedištem u Londonu vjeruju da je u nasilju tokom protesta i tokom gušenja protesta ubijeno najmanje 143 osobe.

Iran opovrgava tu brojku i kaže da je ubijeno nekoliko ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti.

Protesti u Iranu su se pretvorili u političke, s pozivanjem čelnika na ostavku.

Khamenei: Zavjera protiv Irana

Vlada je okrivila “razbojnike” povezane s izgnanicima te SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju za poticanje uličnih nemira.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, nazvao je u srijedu masovne proteste u Iranu “zavjerom”.

On je ovo rekao obraćajući se pripadnicima Revolucionarne garde, koje pomažu u razbijanju demonstracija, prenosi AP.

Protesti u Iranu su se dogodili u vrijeme kada su nove američke sankcije nametnute ove godine prekinule gotovo sav iranski izvoz nafte.

Izvor: Agencije