Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije

Evropska komisija, na čelu sa predsjednicom Ursulom von der Leyen, započet će svoj petogodišnji mandat 1. decembra (EPA)

Evropski parlament podržao je u srijedu sa 461 glasom za, 157 glasova protiv i 89 uzdržanih novi saziv Evropske komisije.

Evropska komisija, na čelu sa predsjednicom Ursulom von der Leyen, počet će svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Evropski parlamentarci su na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu glasali za davanje mandata cijelom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsjednicu Ursulu von der Layen, šefa diplomatije Evropske unije Josepa Borella i 25 nominiranih komesara.

Vrata Zapadnom Balkanu su otvorena

Tim Ursule von der Layen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

Prethodno je Von der Layen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije von der Layen je navela proširenje EU-a na Zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU-a za Zapadni Balkan “ostaju otvorena”.

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, istu historiju, istu kulturu i dijelit ćemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je Von der Layen, prenosi Tanjug.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate, kao što su novi šef diplomatije EU-a Josep Borell i komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi, promovirati i štiti EU interese i podržati partnere EU-a.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i provjeru eventualnog postojanja konflikta interesa.

‘Evropa je spremna, počnemo raditi’

U timu Ursule von der Layen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija, i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Brexitu, nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsjedniku Jean-Claude Junckeru na doprinosu jačanju EU-a i pozvala na “novi početak Evrope”.

“Mi smo spremni, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo”, zaključila je Von der Layen.

Ursula von der Layen kaže da je nova Evropska komisija “geopolitička” i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Izvor: Agencije