Revolucionarna garda: Uništit ćemo SAD i saveznike ako pređu crvene linije

Pokazali smo strpljenje prema neprijateljskim potezima SAD-a, cionističkog režima i Saudijske Arabije, rekao je Hossein Salami (Reuters)

Iran će uništiti Sjedinjene Američke Države i njene saveznike ukoliko pređu Teheranove “crvene linije”, rekao je prvi čovjek iranske Revolucionarne garde prilikom obraćanja na provladinom skupu govoreći o nedavnim nasilnim protestima u zemlji zbog povećanja cijene goriva.

Govoreći pred hiljadama okupljenih u prijestolnici u nedjelju, general Hossein Salami optužio je SAD, Veliku Britaniju, Izrael i Saudijsku Arabiju za izazivanje nereda u kojima su iranske sigurnosne snage ubile desetke ljudi.

“Iskazali smo suzdržanost… Pokazali smo strpljenje prema neprijateljskim potezima SAD-a, cionističkog režima [Izrael] i Saudijske Arabije usmjerenim protiv Islamske Republike Iran, ali ćemo ih uništiti ukoliko pređu naše crvene linije”, rekao je Salami.

Palili američke zastave

Učesnici skupa, koji su nosili iranske zastave i parole poput “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, okupili su se na Trgu Revolucije.

Neki od njih palili su američke zastave.

U prošli ponedjeljak je organizacija Amnesty International objavila je da je u neredima širom Irana ubijeno najmanje 146 demonstranata, nakon što su vlasti odlučile ugušiti proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije