Njemačka i Francuska zajedno predlažu reformu EU

U okviru inicijative trebala bi biti održana i 'Konferencija o budućnosti Evrope' (EPA)
U okviru inicijative trebala bi biti održana i 'Konferencija o budućnosti Evrope' (EPA)

Nakon francuskog prijedloga o reformi politike proširenja pred zemljama članicama Evropske unije našao se još jedan dokument, ovoga puta o preispitivanju funkcionisanja cijele EU.

Nacrt dvogodišnje “Konferencije o budućnosti Evrope” zajednički su sastavili Francuska i Njemačka, a cilj je jačanje jedinstva i suvereniteta EU, navodi Politico, prenosi Tanjug.

U pitanju je zajednička inicijative Francuske i Njemačke o funkcionisanju Unije i mogućim neophodnim promjenama koje bi mogle da uključuju čak i izmjenu Ustava EU.

Konferencija bi, kako se navodi u dokumentu, trebalo da razmotri sva pitanja koja bi “usmjerila budućnost Evrope u pravcu većeg jedinstva i suvereniteta” kao što su uloga EU u svijetu, sigurnost, susjedstvo, digitalizacija, model socijalne tržišne ekonomije, klimatske promjene, migracije, borba protiv nejednakosti, vladavina prava i evropske vrijednosti.

Dvije faze inicijative

Inicijativa se, prema dokumentu u koji je imao uvid briselski portal Politico, sastoji od dvije faze.

Prva faza bi se fokusirala na demokratsko funkcionisanje EU, odnosno na pitanje metodologije izbora za ključne pozicije u Uniji kako bi se prevazišao jaz koji je nakon ovogodišnjih evropskih izbora postojao među EU institucijama.

Pri tome bi se Evropski parlament zalagao za takozvani “princip vodećih kandidata” i žestoko suprotstavio EU liderima koji su na vodeće funkcije briselskih institucija, prvenstveno Evropske komisije, nakon političkih pregovora i “trgovine” postavili ličnosti koje nisu učestvovale u trci za evropske izbore.

Njemačko-francuski prijedlog zato ide u pravcu razmatranja sistema vodećih kandidata, ali i transnacionalnih lista, za šta se od početka zalagao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prioriteti u politici EU-a

Druga faza njemačko-francuske inicijative za fokus bi imala preispitivanja “prioriteta u politici”, a trebalo bi da bude okončana u naredne dvije godine.

Dokument predstavljen na dvije strane ne sadrži mnogo detalja, ali poziva na “Konferenciju o budućnosti Evrope” koja ima “velike ambicije”, koju bi vodio “viši EU zvaničnik” uz učešće eksperata, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Vijeća.

Politico ocjenjuje da ovaj zajednički dokument Pariza i Berlina predstavlja način da se prevaziđu postojeće tenzije i mimoilaženja u stavovima Francuske i Njemačke.

Očekuje se da će lideri EU na samitu u decembru razmotriti ovu inicijativu.

Ostaje da se vidi i da li će i na koji način zemlje kandidati za članstvo u EU biti u mogućnosti da učestvuju u razgovorima o budućnosti EU.

Hrvatska, koja od sljedeće godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, već je poručila da “Konferencija o budućnosti EU” nije forum za učešće zemalja koje nisu članice EU i da bi se sa njima o pitanju zajedničke budućnosti moglo razgovarati u drugim formatima, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO