Katar i Kuvajt se pridružuju američkoj pomorskoj koaliciji u Zaljevu

Međunarodna pomorska koalicija počela je s djelovanjem u Bahrainu početkom mjeseca, nakon niza napada (EPA)

Katar i Kuvajt rekli su Washingtonu da će se pridružiti američkoj pomorskoj koaliciji u Perzijskom zaljevu koja bi trebala štititi naftne tankere, izjavio je glavni komandant američke koalicije, dok će se Holandija pridružiti francuskoj misiji, tvrdi holandska agencija ANP.

Međunarodna pomorska koalicija (IMSC) počela je s djelovanjem u Bahrainu početkom mjeseca, nakon niza napada ranije ove godine, koji su pojačali rizik prekidanja izvoza nafte kroz Hormuški moreuz, prenosi Hina.

SAD za te napade optužuje Iran, što Teheran odbacuje.

“Katar i Kuvajt su nam već rekli da će se pridružiti, tako da je samo pitanje vremena”, rekao je američki pukovnik John Conklin, načelnik štaba koalicije.

Holandija uz francusku alternativu

Conklin je kazao kako se očekuje da će Katar i Kuvajt pružiti patrolne brodove.

SAD je razgovarao s Kanadom o pridruženju inicijativi, kazao je Conklin na putu za Bliski istok s načelnikom Glavnog štaba američke vojske, generalom Markom Mileyom, koji je u ponedjeljak stigao u Saudijsku Arabiju.

Albanija, Australija, Bahrain, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija pridružili su se američkoj koaliciji.

Novinska agencija ANP objavila je, pozivajući se na izvore iz Vlade, da će Holandija, od januara, šest mjeseci učestvovati u francuskoj misiji.

Francuska se odbila priključiti američkoj koaliciji te želi formirati evropsku alternativu.

Čekaju odobrenje parlamenta

Francuski ministrica odbrane Florence Parly rekla je u subotu da bi misija mogla početi početkom iduće godine te da će desetak evropskih i ne-evropskih vlada učetvovati u koaliciji kad dobiju odobrenje parlamenta.

Parly nije rekla koje su to zemlje.

Holandska Vlada će u petak objaviti formalno pristupanje koaliciji, tvrdi ANP.

Danska, Italija i Španija su među zemljama koje su prethodno izrazile interes za učešće u francuskoj koaliciji.

Izvor: Agencije