Netanyahuov rival traži unutarstranačke izbore

Sa'ar (lijevo), Netanyahu (sredina) i Mandelblit (desno): Premijera rival kritizirao jer je šef vlade odluku tužitelja označio pokušajem udara protiv njega (EPA)

Stranački rival premijera Izraela Benjamina Netanyahua, zastupnik konzervativnog Likuda Gideon Sa'ar, u nedjelju je zvanično zatražio održavanje izbora za partijskog lidera, u nastojanju da se smijeni dugogodišnji izraelski lider.

Netanyahuove nade da će ostati na funkciji narušene su u četvrtak, kada je izraelski vrhovni tužilac Avichai Mandelblit objavio odluku da ga optuži za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanyahu, političar veteran koji je neprekidno na funkciji više od desetljeća, a ukupno više od 13 godina, duže od svih izraelskih premijera, odluku tužitelja označio je pokušajem udara protiv njega.

‘Gazi državni sistem’

Sa'ar je ocijenio kako je Netanyahuova kritika izrečena nakon objavljivanja optužnice neodgovorna i kako “gazi državni sistem”, prenosi Beta.

“Netanyahu neće biti u stanju formirati vladu. Potrebni su nam vanredni [stranački] izbori u naredne dvije sedmice”, rekao je Sa'ar i dodao kako je Likud demokratska stranka, podsjetivši kako dugo nije bilo stranački izbora, prenijeli su izraelski mediji.

Uz to je najavio kako će on biti u stanju formirati državnu vladu.

Izraelski ministar turizma i zastupnik Likuda Yariv Levin je, međutim, okarakterizirao zahtjev Sa'ara kao pogrešan i smatra kako dolazi u pogrešno vrijeme.

Ipak, predsjedavajući Centralnog komiteta Likuda, zastupnik Haim Katz, kazao je u subotu kako bi zastupnici stranke koji žele izazvati Netanyahua za stranačko rukovodstvo trebali biti u stanju to učiniti, dajući zeleno svjetlo za partijske izbore.

Netanyahu i lider saveza partija centra Plavo i bijelo Benny Gantz jedan za drugim nisu uspjeli formirati vladu, poslije drugih parlamentarnih izbora ove godine održanih u septembru-.

Sve bliži novi izbori

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin je objavio početak perioda od 21 dana u kojem parlamentarna većina od 61 zastupnika može preporučiti bilo kojeg člana parlamenta da bude mandatar za sastav nove vlade.

Ako taj pokušaj ne uspije, bit će raspisani treći izbori za manje od godinu dana.

Sa'ar, bivši ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova i nekadašnji Netanyahuov saradnik, smatra kako bi stranački izbori omogućili novom lideru da pokuša formirati državnu vladu.

U protivnom će biti održani novi parlamentarni izbori, koje je Netanyahu nedavno opisao kao “potpuni haos”.

Izvor: Agencije