Erdogan pozvao na hitno okončanje krize u Zaljevu

Ekonomski odnosi dvije države su na visokom nivou, naročito od izbijanja krize u Zaljevu 2017. godine (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak u Dohi na hitno okončanje spora između države Katar i njemu suprostavljenih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom u nadi da će popustiti napetosti u regiji. 

Tokom višesatne posjete Kataru Erdogan je ipak isključio zatvaranje turske vojne baze na katarskoj teritoriji, prenosi Hina.

Zatvaranje te baze jedan je od uvjeta koji Katar mora ispuniti ako želi da ga službeni  Rijad i njegovi saveznici prestanu držati u izolaciji.

Veze između Dohe i Ankare ojačale su otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom u junu 2017. 

“Oni koji traže zatvaranje ove baze su oni koji još nisu shvatili da je Turska bila prijateljica državi Katar u teškim danima”, rekao je Erdogan i naglasio: “Nikada nismo ostavili svoje prijatelje koji su bili izloženi prijetnjama ili u opasnosti.”

“Želim da se kriza koja u Zaljevu traje već dvije i po godine riješi u najkraćem roku”, rekao je Erodgan govoreći u bazi u predgrađu Dohe gdje je stacionirano oko 5.000 vojnika.

Bliski saveznici

Ankara i Doha su bliski regionalni saveznici, svoje jake veze su razvile dvije države tokom teških vremena, a njihovi čelnici su jako lično povezani.

Dvije vlade imaju ista mišljenja o brojnim regionalnim problemima proteklih godina, kao što su rat u Siriji, patnja palestinskog naroda i udar u Egiptu 2013. godine.

Ekonomski odnosi dvije države su na visokom nivou, naročito od izbijanja krize u Zaljevu 2017. godine, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli blokadu Kataru i prekinuli diplomatske odnose.

Protekle godine, kada su stotine osoba poginule u neuspjelom pokušaju puča u Turskoj, katarski emir je bio prvi svjetski lider koji je nazvao Erdogana i izrazio podršku njegovoj administraciji.

Susjedi žele izolirati Tursku i Katar

U međuvremenu je Katar objavio saopćenja podrške turskim vojnim operacijama na sjeveru Sirije proteklih godina, kada je Ankara napala kurdske borce, koje smatra “teroristima”, kako bi ih otjerala od svoje južne granice.

Turski odnosi s Egiptom, Saudijskom Arabijom i UAE-om su, također, bili slabi proteklih godina zbog različitih pogleda na vanjsku politiku u regiji – naročito kada je riječ o Siriji, Egiptu i Palestini – područjima gdje Ankara i Doha vode slične politike.

Turske veze sa Saudijskom Arabijom su naročito napete od ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine, za koje se krive saudijski agenti.

Kako kaže Muhittin Ataman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Ankara, neke regionalne sile na Bliskom istoku žele izolirati Tursku i Katar, kako bi ih kaznili zbog njihove vanjske politike.

“Egipat i Izrael i države Zaljeva, koje predvodi Saudijska Arabija, žele izolirati Tursku i Katar u regiji i ta činjenica tjera dvije države da unapređuju svoje veze i jačaju svoj savez”, kazao je on za Al Jazeeru.

Brza pomoć akon nametanja blokade

Ataman dodaje, međutim, kako Turska, Katar i oni koji ih žele izolirati smatraju trenutnu političku klimu štetnom i neodrživom.

“Mogli bi se očekivati potezi ka normalizaciji odnosa iz oba tabora u budućnosti i vjerujem kako će biti govora o tome tokom Erdoganove posjete”, ističe on.

Kad je izbila kriza u Zaljevu 2017. godine, četiri države su obustavile trgovinu s Katarom i zabranile katarskim avionima da prolaze njihovim zračnim prostorom.

Saudijska Arabija je dodatno zatvorila i granicu sa susjedom, koja je jedina kopnena granica Katara.

Nekoliko sati nakon nametanja blokade, Turska je poslala avione pune osnovnih potrepština – poput mlijeka, jogurta i peradi – kako bi se izbjegli nestanci hrane u državi Zaljeva.

Od tada se rapidno povećava obim trgovine dvije države.

Kako pokazuju podaci državnog Turskog statističkog instituta, turski izvoz u Katar je 2018. godine iznosio 1,1 milijardu dolara, što je povećanje od 69 posto u odnosu na 650 miliona dolara godinu ranije.

Tokom istog perioda katarski izvoz u Tursku je povećan 27 posto, sa 264 miliona dolara na 335 miliona dolara.

Katarske investicije u Turskoj 22 milijarde dolara

Fikret Ozer, turski ambasador u Kataru, nedavno je kazao kako su katarske investicije u Turskoj dostigle cifru od 22 milijarde dolara.

“Turska, sa svojom funkcionalnom ekonomijom, nastavlja biti sigurno utočište za katarske investicije”, istakao je on.

Dodao je kako se broj turista iz Katara u Tursku povećao sa 32.000 iz 2016. godine na 96.000 2018. godine te dodao kako se broj turskih stanovnika u Kataru proteklih godina, također, povećao i sada iznosi iznad 10.000.

Dvije države su ojačale i vojne veze, s Turskom, koja održava vojnu bazu u Kataru od 2015. godine, a vojske dvije države redovno godinama imaju zajedničke manevre.

Ataman navodi kako očekuje da dvije države nastave rat ka diversifikaciji i učvršćivanju saradnje državnih institucija u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera