Trump: Svjedok je lagao pred Zastupničkim domom

David Holmes kaže da je čuo telefonski razgovor Donalda Trumpa s Gorodonom Sondlandom (EPA)
David Holmes kaže da je čuo telefonski razgovor Donalda Trumpa s Gorodonom Sondlandom (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump optužio je svjedoka u procesu opoziva da laže te je kazao kako je njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani angažiran po pitanju Ukrajine jer su njegove dokazane sposobnosti u borbi s kriminalom, potrebne u kreiranju politike prema korumpiranoj zemlji.

To je izrekao nakon petog i posljednjeg dana javnih saslušanja pred Obavještajnim odborom Zastupničkog doma Kongresa o spornoj Trumpovoj politici prema Ukrajini, koja je, tvrde demokrati, uključivala pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Josepha Bidena, glavnog Trumpova protukandidata.

David Holmes, djelatnik američkog veleposlanstva u Ukrajini, rekao je u četvrtak pod prisegom da je u kijevskom restoranu 26. srpnja čuo telefonski razgovor Trumpa s Gordonom Sondlandom, američkim veleposlanikom u Europskoj uniji, tijekom kojega je Trump tražio od Gordona Sondlanda informacije o tome hoće li Ukrajina pristati na pokretanje politički motivirane istrage.

‘Garantiram da se to nije dogodilo’

“Jamčim vam da se to nije dogodilo”, rekao je Trump Fox TV-a.

“To je bila totalno lažna nagodba”, dodao je.

Saslušanja su u prvi plan izvukla Trumpovu odluku o davanju goleme uloge u oblikovanju američke državne politike prema Ukrajini privatnom odvjetniku Giulianiju, bivšem gradonačelniku New Yorka, koji nema nikakav formalni položaj u američkoj administraciji, umjesto da je to prepustio uobičajenim kanalima američke diplomacije i službi za nacionalnu sigurnost.

U središtu postupka je telefonski razgovor 25. srpnja, u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene dvije istrage.

Prva je istraga protiv Joea Bidena i njegova sina Huntera Bidena, koji je prethodno radio za ukrajinsku energetsku kompaniju Burisma.

Druga istraga, koju je zatražio Trump, istraga je o navodnoj umiješanosti Ukrajine u predsjedničke izbore 2016. godine, koju promiču Trump i njegovi saveznici.

Prema toj teoriji, ukrajinski utjecaj na izbore 2016. godine bio je značajan te su favorizirali demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

‘Izvještaj o sumnjivim aktivnostima’

Republikanski predsjednici dvaju odbora Senata zatražili su pismom od Ministarstva financija moguće izvještaje o pranju novca ili pronevjeri u poslovanjima sina bivšeg američkog potpredsjednika s ukrajinskom energetskom tvrtkom.

Potpisnici pisma, koje je Reuters dobio na uvid, traže “izvješća o sumnjivim aktivnostima” ili dokumente koje financijske institucije popunjavaju zajedno s Uredom za suzbijanje pranja novca kada postoji osnovana sumnja da je riječ o pranju novca ili pronevjeri.

Nejasno je postoji li takav izvještaj o Hunteru Bidenu.

Pismo nije pružilo dokaze da je Hunter Biden sudjelovao u sumnjivim aktivnostima koje bi opisivali takvi izvještaji, navodi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO