SAD zabrinut zbog izvještaja o ruskom uplitanju u Srbiji

State Department
State Department navodi da SAD podržava napore Srbije da istraži incident (Reuters)

State Department je priopćio da je zabrinut zbog izvješća o, kako navode, nepriličnom ruskom uplitanju u Srbiji, a povodom obavještajne afere čiji su akteri ruski obavještajac Georgij Kleban i potpukovnik Z.K., umirovljeni pripadnik Vojske Srbije.

“SAD podržava napore Srbije da istraži ovaj incident i potiču Vladu da odgovorne za ove nezakonite aktivnosti smatra odgovornim, u skladu s vladavinom zakona”, priopćio je glasnogovornik State Departmenta za Radio Slobodna Europa (RSE), prenosi Tanjug.

U priopćenju se dodaje ocjena da ruska Vlada nastoji destabilizirati Europu vojnim pritiskom, zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima i malignim utjecajem u mnogim zemljama koje su saveznici, partneri i prijatelji Amerike.

Autentičnost potvrđena

“S ruskom Vladom smo bili jasni na najvišim razinama: morate prekinuti svoje destabilizirajuće aktivnosti diljem svijeta”, navodi se u priopćenju glasnogovornika State Departmenta dostavljenom RSE-u.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako je snimka na kojoj se vidi kako ruski obavještajac Georgij Kleban daje novac obavještajcu iz Srbije nastala 24. prosinca 2018. godine te da ga nije napravila služba Vojnobezbedosne agencije (VBA), ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

Snimka je 17. studenog objavljena na Youtubeu, njezina autentičnost potvrđena je za Blic, a potvrdio ju je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Twitter profilu.

Izvor: Agencije